More

  Siročad Rohinja u okrilju pakla

  Iz sjećanja djece Rohinja niko neće moći izbrisati bol i tragediju koju su vidjela.

  Prema podacima Ujedinjenih naroda, djeca čine 60 posto od ukupno 700.000 Rohinja koji su izbjegli u Bangladeš zbog vojne kampanje koju su vlasti Mijanmara pokrenule protiv muslimanske manjine u državi Rakhine, prenosi Otisak.ba.

  Tragedija nije samo u tome što su većina unesrećenih djeca nego što su mnoga od njih siročad čije su najmilije pobili vojnici, uništili im poljoprivredna dobra i stoku i opustošili zemlju, prema iskazima i izvještajima o ljudskim pravima.

  Lica siročadi kazuju o izbjeglištvu, ubijanju i istrebljenju, tragediji gubitka očeva i majki, bijegu iz domovine. Tragedija koju su preživjeli proganja ih u sjećanjima i u kampovima.

  Prema UNICEF-u, više od 1.400 siročadi, koja su izgubila svoje najmilije zbog vojne kampanje u Rakhineu, trenutno žive u tragičnim uvjetima u izbjegličkim kampovima u Bangladešu.

  U kampu Balokhali desetine raseljene siročadi smještaj može pronaći samo u školi koju su uspostavili volonteri kako bi im osigurali sklonište i pružili šansu da uče i da tu provedu dio svog djetinjstva, u kojem su zbog rata u Rakhineu ostali bez bližnjih.

  Doživotna patnja

  Dječak Mohamed Tazim govori kako su ga mijanmarski vojnici osudili na doživotnu patnju i mučenje kad su ušli u selo i zaklali njegove roditelje.

  Ostao je i bez sestara, koje su nestale u tminama nepravde i zlostavljanja. Dječak je stigao do Bangladeša, gdje živi 300.000 djece iz naroda Rohinja u siromaštvu, gorčini i gubitku.

  Direktor škole Mohamed Rafiq pojašnjava da su “sva ta djeca sama bez roditelja u kampovima. Ona sada uče arapski jezik ovdje, gdje im pružamo hranu i sklonište”.

  Uprkos konstantnim međunarodnim zahtjevima da mijanmarska vojska zaustavi etničko čišćenje muslimana Rohinja, nema nikakvih promjena na pomolu ni u Rakhineu, a ni u životima onih koji bježe pred tim paklom.

  Sudbina djece koja žive u kampu neizvjesna je i šta god da donese sutrašnji dan, iz njihovog sjećanja neće moći izbrisati bol i tragediju koju su vidjela.

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eight + one =