More

  Sinoć u Brčkom preminuo fra Mirko Jozić

  - Advertisement -

  Sinoć je u Brčkom preminuo fra Mirko Jozić, teolog, filozof i donedavni predsjednik brčanskog “Napretka”.

  Za vrijeme angažmana u „Napretku“  fra Mirko je dao nemjerljiv doprinos kulturnom životu Brčko distrikta BiH, a u svome radu insistirao je na intenzivnijoj saradnji nacionalnih kulutrnih društava u Brčkom te je na njegovu inicijativu realizirano nekoliko vrijednih zajedničkih projekata  „Napretka“, „Preporoda“ i „Prosvjete“ u Brčkom..

  Fra Mirko Jozić je rođen 21.1.1947.godine u Donjem Vukšiću kod Brčkog. Osnovnu školu je pohađao u Ulicama i Bukviku, a gimnaziju u Visokom. Studirao je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu a diplomirao na Teološkom fakultetu u Ljubljani 1977.godine.  Studij filozofije završio je u Sarajevu 1982.godine, a iz oblasti filozofije doktorirao je 1986. na univerzitetu Ludwig Maximilian u Münchenu.

  Za svećenika je zaređen 1974.godine. Bio je kapelan u Tuzli od 1974.do 1977.godine, a zatim nastavnik na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom ((1986-1988.). Od 1988.je radio kao profesor filozofije na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Bio je gostujući profesor na Philosophisch- Theologische Hochschule der Franziskaner u Münsteru(1989-1990.), predavač na Institutu za teološku kulturu laika pri Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu(1993-1995.).Vlastite radove i prijevode objavljivao je u Biltenu Franjevačke teologije u Sarajevu, te časopisima Jukić i Dijalog. Po odlasku u mirovinu radio je kao župni vikar u Gornjem Zoviku, a u periodu 2018.-2022. obnašao je dužnost predsjednika HKD “Napredak”, podružnica Brčko.

  Vrijeme ispraćaja i sahrane fra Mirka Jozića bit će naknadno objavljeni.

  Fra Mirko Jozić je krajem prošle godine govorio za Otisak, a na OVOM linku možete pročitati intervju koji je uradila Emina Osmić Hajdarević

  Fena.ba//Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ one = five