Siniša Milić: Zakon o sukobu interesa je unutrašnja katarza u političkom smislu

Cijela emisija

Gost druge epizode Specijala bio je predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić. Urednik i voditelj emisije Admir Kadrić s Milićem je, između ostalog, razgovarao o Zakonu o sprečavanju sukoba interesa i Kancelariji za borbu protiv korupcije.

Skupština Brčko distrikta nedavno je usvojila novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Brčko distrikta BiH. Zakon je pripremljen ostavila prethodna Vlada predvođena Sinišom Milićem.

Milić je istaknuo da je Distrikt prvi u BiH donio novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa „koji je potpuno usklađen s evropskim standardima, s preporukama i Venecijanske komisije i drugih savjetodavnih tijela.“

Dodao je da je bilo očekivano da će postojati otpor i komentari na Zakon ali da je on „nužan“ za Distrikt i da se radi o „unutrašnjoj katarzi u političkom smislu“, a koja će pomoći da „građani s povjerenjem gledaju na nosioce funkcija“.

Domaćin emisije je komentirao da je amandmanima na Zakon brčanska vlast „vlasničku strukturu“ ostavila netaknutu, podsjetivši gosta da je supervizor „insistirao da vlasnici preduzeća koji posluju s Distriktom ne mogu biti u parlamentu“.

„U ovom Zakonu nema ništa što nije sadržano u tim evropskim direktivama“, odgovorio je Milić na Kadrićevu opasku, dodavši da će najveći teret biti na Komisiji za sukob interesa koja će tumačiti i primjenjivati Zakon.

Milić je objasnio da je nosilac funkcije u obavezi da vlasnička prava prenese na treće lice i da je cilj Zakona da nosioci funkcija budu transparentni.

U nastavku emisije govorilo se i o Kancelariji za borbu protiv korupcije.

Gost je objasnio da će brčanska Kancelarija imati obavezu da daje mišljenje da na sva akta koja se donose u Vladi i Skupštini da bi se moglo cijeniti ima li tu koruptivnih elemenata. Dodao je da bi Kancelarija trebala dati zaštitu zviždačima.

Kadrić je komentirao odnos brčanskih predstavnika vlasti i supervizora za Brčko Michaela Scanlana, rekavši da je očigledno da im supervizor svakodnevno govori „šta bi trebali uraditi i kako“.

Milić je potvrdio da je komunikacija sa supervizorom svakodnevna, ali je odnos definirao kao „konsultacije“ zbog kojih će, kako je rekao, „Brčko imati priliku da 1. juna govori na sjednici Vijeća za implementaciju mira u BiH, kao jedan pozitivan primjer.“

„Drugo je pitanje, i ono nas gura u jednu drugu oblast, a to je da li i u kojoj mjeri Brčko distrikt može nekakvim vlastitim snagama da nosi sve one nadležnosti koje su mu pripisane arbitražnom odlukom ili je taj međunarodni supervizor neko ko je ustvari neophodan šraf da bi ovaj sistem mogao da funkcioniše“, dodao je Milić.

Razgovor na temu Zakona o sukobu interesa možete pogledati od 11:10 do 20:43 minute.

Autorica: Emina Osmić Hajdarević
--