More

  Siniša Milić: Većina bi mogla biti dodatno ojačana

  "Postoje određene mogućnosti da se narednih dana ova koalicija i dodatno ojača, ali vidjećemo."

  - Advertisement -

  Komplikovanu političku situaciju u distriktu Brčko, koju je dodatno zakomplkovao nedavni izlazak poslanika iz kluba HDZ-a, koji čini skupštinsku većinu, moguće je prevazići radeći u interesu građana, ističe gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić.

  “Situacija jeste prilično komplikovana, ali ako se svi budemo pridržavali slova Statuta i zakona Brčko distrikta, kao i Poslovnika o radu Skupštine, odnosno ako budemo svjesni svojih obaveza o odgovornosti prema građanima, onda će i sve teškoće biti prevaziđene”, rekao je Milić i dodao da opšti interes, odnosno interes građana mora biti na prvom mjestu.

  Iako su se ovih dana mogle čuti tvrdnje opozicije da bi izlazak poslanika iz kluba HDZ-a mogao uticati na promjenu i fukncionisanje vladajuće većine u Skupštini, gradonačelnik, ipak, ističe da to trenutno nije slučaj.

  “Postojeća većina funkcioniše u nekoj vrsti tehničkog mandata još od smjene savjetnika gradonačelnika, ali funkcioniše”, naglasio je on.

  Milić je čak nagovijestio i da bi većina mogla biti dodatno ojačana.

  “Postoje određene mogućnosti da se narednih dana ova koalicija i dodatno ojača, ali vidjećemo. Nije mi cilj da ova vlada iza sebe ima podršku većine, a bez jasne orijentacije i programa djelovanja. Zato očekujem da ova ili neka proširena većina, ako do toga dođe, ponudi jasnu, zajedničku platformu i da radimo”, naglasio je gradonačelnik Milić.

  On je dodao da bi se u protivnom postavilo pitanje opstanka ove vlade i skupštinske većine.

  Milić je istakao da nema bojazni da će trenutna dešavanja uticati na usvajanje Budžeta Brčko distrikta.

  “Ne čekujem da bi se to moglo odraziti na usvajanje budžeta u predviđenom roku, jer su se svi poslanici u parlamentu, i pozicije i opozicije, složili sa izmjenama Zakona o budžetu, kojima je utvrđeno da se on mora donijeti najkasnije 31. marta”, pojasnio je Milić.

  Gradonačelnik Brčkog je istakao da su, uprkos svim novonastalim problemima, primijetna nastojanja svih političkih aktera unutar većine da se prevaziđu sporna politička pitanja i utvrdi minimum zajedničkih interesa, na kojima bi se radilo.

  “Riječ je o određenim reformskim procesima, kao i poboljšanju stepena realizacije kapitalnih projekata, bitnih za građane Brčkog. To su u prvom redu projekti vodosnabdijevanja, kanalizacije, rješavanja problema deponije smeća, izgradnja multifunkcionalne sportske dvorane, privredni razvoj…”, rekao je Milić.

  On je naglasio da su to aktivnosti koje moraju biti lišene bilo kakvih političkih konotacija i koje ne smiju biti talac političkih odnosa, bez obzira na to ko čini većinu.

  Komentarišući problem odnosa Vlade i Skupštine gradonačelnik Milić kaže da Vlada nije “izvršni odbor Skupštine opštine”, odnosno skupštinsko tijelo, ali da je, nažalost, posljednjih godina primijetan trend da se izvršna vlast pokušava staviti pod ingerencije Skupštine, ne samo u smislu nadzora, koji je statutarno ovlašćenje skupštine, već i u smislu donošenja odluka.

  Kao primjer Milić je naveo je odluke od komunalnog značaja koji su izvorna nadležnost Vlade Brčko distrikta i koje bi kao takva trebalo da budu izolovane od uticaja politike.

  “Ne mogu ljetne bašte u Brčkom biti predmet odlučivanja na takozvanoj skupštinskoj većini, a to nam se, nažalost, dešavalo. Vlada i organi uprave su operativna tijela koja svakodnevno operativno rade na primjeni zakona i drugih propisa, te ne mogu biti dio beskrajnih političkih rasprava. Život, odnosno građani, ne mogu čekati na takva usaglašavanja koja nekada znaju trajati mjesecima”, objasnio je Milić.

  On poručuje da razvoj distrikta najviše koči činjenica da se u svemu traži politika, koja je glavna prepreka njegovom bržem razvoju.

  “To nije novotarija ove vlasti, već model koji je uspostavljen znatno ranije. Ali ja se nadam da će možda ova vlast imati hrabrosti i razumijevanja da iskoči iz te kolotečine i posveti se pitanjima koja znače ostanak ljudi na ovim prostorima”, rekao je gradonačelnik Milić.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceSRNA

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six + 1 =