More

  Siniša Milić: Prilikom zapošljavanja vrednovati socijalni status

  'Ovo je način da pokažemo malo više senzibiliteta za osjetljive kategorije i pokušamo da spriječimo nepotizam', kaže gradonačelnik Milić.

  - Advertisement -

  Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić rekao je u nedjelju za Otisak.ba da je neophodno pristupiti izmjenama propisa u oblasti zapošljavanja, kako bi se uzeo u obzir kriterij socijalnog statusa prilikom prijema na radna mjesta u upravi Distrikta.

  “U cijeloj Bosni i Hercegovini, pa tako i u Distriktu, primjetan je trend raslojavanja stanovništva, a naša zakonska i druga rješenja, na žalost, tome pogoduju. Zato ću zatražiti da se pod hitno u naše propise ugradi odredba o tome da kandidati na konkursu, u čijem domaćinstvu niko ne radi, dobiju dodatni broj bodova na intervjuu za posao. To se može odnositi i na samohrane roditelje”, izjavio je Milić.

  Gradonačelnik smatra da takvi kandidati svoj status i pravo na dodatni broj bodova treba da ostvaruju dostavljanjem potvrde iz zavoda za zapošljavanje za svakog člana domaćinstva sa kućne liste ili potvrdom penzijsko-invalidskog osiguranja, ako je član domaćinstva penzioner.

  Spriječiti nepotizam

  “Naravno da se u upravi traže najsposobniji, ali mi smo i do sada vodili računa o tome da zadovoljimo nacionalnu i polnu strukturu prilikom zapošljavanja, pa ne vidim razlog zašto bi uvođenje i ovog socijalnog kriterijuma predstavljalo problem. Naprotiv, ovo je način da pokažemo malo više senzibiliteta za osjetljive kategorije i pokušamo da spriječimo nepotizam”, kaže gradonačelnik Milić.

  On je rekao da ne želi ni da pomisli da bi bilo koja politika mogla biti protiv ovakvog prijedloga.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five × seven =