Siniša Milić posjetio dvije osnovne škole i vrtić povodom Nedjelje djeteta

Foto/Ustupljeno Otisku

„Uputiću amandmane na Prijedlog budžeta za 2022. godinu kojim bi se obezbijedila sredstva za stalnu poziciju profesionalnog asistenta koji će raditi sa djecom s poteškoćama u razvoju koja pohađaju Treću osnovnu školu, kao i sredstva za formiranje i rad dnevnog centra za ovu djecu i mlade s područja Distrikta“, rekao je predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić prilikom posjete Trećoj osnovnoj školi, jednom od odjeljenja u Petoj osnovnoj školi u koje idu djeca romske nacionalnosti i JU obdanište „Naša djeca“ u naselju Ilićka, a povodom Nedjelje djeteta.

Milić je naveo da su ta sredstva neophodna kako bi se djeci s poteškoćama u razvoju omogućila kvalitetnija inkluzija u školi i društvu.

„Insistirat ćemo i na tome da se svake godine traži izvještaj u odnosu na međunarodne standarde o pravima djeteta u Brčkom, da podvučemo liniju i vidimo kako i na koji način ta prava možemo unapređivati“, istakao je Milić.

Direktor Treće osnovne škole Vladimir Simić istakao je da  školu pohađa dvanaest učenika s poteškoćama u razvoju koji su raspoređeni u dva odjeljenja, da je glavni problem nedostatak stalnog profesionalnog asistenta za rad s tom djecom,  te da s djecom rade asistenti primljeni po ugovoru o djelu.  

Direktor Pete Osnovne škole Mirza Fazlović istakao je da od 888 učenika koliko ih ukupno ima u centralnoj i dvije područne škole, 94 učenika su Romi i da u zadnje tri godine bilježe porast učenika iz te  populacije.  

Direktorica JU obdanište „Naša djeca“ Jasna Jovičić istakla je da u toj ustanovi djecu od najranijeg doba upoznaju sa njihovim pravima ali i obavezama. 

S predsjednikom Milićem  djecu su posjetili i Ana Kotur-Erkić i Željko Lazarević, dobitnici specijalnog priznanja Unicefa BiH za novinarski doprinos u zaštiti prava djeteta.

Skupština Brčko distrikta BiH
--

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

+ forty four = forty eight