More

  Siniša Milić: Politička kriza za nama

  Nakon što je Milić smijenio svog savjetnika Ismeta Dedeića, trenutna vladajuća većina u Distriktu bila je na putu da se raspadne.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Nakon današnje redovne sjednice Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, gradonačelnik Siniša Milić [Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD] izjavio je da bez obzira na eventualna sporenja oko nekih pitanja u posljednje vrijeme, te poluinformacija i dezinformacija kako se stvaraju nove skupštinske većine, institucije na prostoru Distrikta su funkcionalne i rade dosta efikasno.

  “Mislim da je ovo proteklo vrijeme pokazalo, i toga su, čini mi se sada, postali svjesni svi politički akteri na prostoru Distrikta, da možda ovaj model većine koja funkcioniše nije najbolji, ali su ostali svi lošiji. Suština je da, samo na način ukoliko skupštinsku većinu čine legitimni većinski predstavnici svih naroda, možemo imati stabilnu vlast koja je u stanju da rješava probleme građana. Mislim da je u ovih nekoliko dana političke krize postalo evidentno da ova vlast u stvari nema alternative kada je u pitanju dalje rukovođenje i upravljanje i Vladom i Skupštinom. Očekujem da vrlo brzo razgovaramo o najvažnijim pitanjima za funkcionisanje ove lokalne zajednice, a to je donošenje budžeta za narednu godinu, kao i rebalans. Mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da je ova politička kriza za nama”, pojasnio je Milić, prenosi Radio Brčko.

  Prema njegovim riječima, njegova današnja izjava je potvrda da razgovora oko stvaranja nove većine, iako ih je bilo, više nema, s obzirom na to da je većina spornih pitanja riješena.

  “Nema nikakvih pregovara oko formiranja novih skupštinskih većina. Vlast funkcioniše. A ono što je sporno biće rješavano u hodu. Ono što je bitno je da eventualna politička sporenja neće biti prepreka za efektivno i efikasno funkcionisanje vlasti”, dodao je Milić.

  Kadrić: Neko će platiti političku cijenu

  Nakon što je Gradonačelnik smijenio svog savjetnika Ismeta Dedeića [Savez za bolju budućnost – SBB], trenutna vladajuća većina u Distriktu bila je na putu da se raspadne.

  Prema ranijim riječima Eseda Kadrića [Stranka demokratske akcije – SDA], predsjednika Skupštine Distrikta, smjenom Dedeića otvoreno je ne samo pitanje funkcioniranja dosadašnje većine, nego i ono mnogo osjetljivije, a tiče se pokušaja zloupotrebe višemilionskih kreditnih sredstava za revitalizaciju Luke Brčko.

  “Smjena Dedeića jednostrani je čin Gradonačelnika, tako da smo odlučni da taj presedan više niko ne napravi. Političku cijenu za ovo što je urađeno neko će morati platiti. Ovdje je, prije svega, u pitanju nacionalno dostojanstvo, jer Bošnjacima niko ne može smjenjivati funkcionere, a da prethodno ne iznese čvrstu argumentaciju za to, ali u pitanju je i obraz nas koji smo dio vlasti u Distriktu. Neko nas je pokušao uvući u malverzacije na štetu građana, što nećemo dozvoliti”, kazao je Kadrić.

  “Nismo protiv kredita niti protiv gradnje i napretka Distrikta, posebno ne protiv modernizacije Luke. Ali jesmo protiv toga da planirana investicija bude skuplja za nekoliko miliona maraka, jer neko hoće svoje privatne interese da ugradi u sredstva za koja će se zadužiti građani Distrikta. Još od 2003. postoji idejno rješenje revitalizacije Luke, ali je taj projekt u tajnosti izmijenjen kako bi pogodovao nečijem privatnom interesu. Sa svime sam upoznao i šefa Delegacije EU u BiH Lars-Gunara Vigemarka [Lars-Gunnar Wigemark]”, naveo je Kadrić.

  Hronologija krize

  Politička kriza u Brčko distriktu počela je nakon što je, 16. oktobra, Milić potpisao odluku o smjeni Dedeića.

  Nakon toga su uslijedile tri konferencije za novinare – dvije Eseda Kadrića, jedna Siniše Milića.

  Kadrić je prije dvije sedmice u izjavi medijima predložio da rješenje za krizu ponude oni koji su napravili problem.

  Na pitanje novinara Otiska o rješenju, Milić je odgovorio da je već predložio rješenje, a to je da se predloži kandidat za novog savjetnika.

  “Neće SBB predlagati nikakvog savjetnika. Nama nisu važne funkcije, nama je važan princip. Ne može se jednostrano niko u Brčkom ponašati, bilo da se radi o gradonačelniku, predsjedniku Skupštine i bilo kom drugom funkcioneru. Žao mi je da oni koji su napravili problem nemaju potrebu da ponude rješenje spram kojeg bismo se mi određivali”, odgovorio je Kadrić na pitanje novinara Otiska o predloženom rješenju Milića, dodavši da ne zna šta bi bilo rješenje, ali da zna “da smo u velikom problemu”.

  Bez većine u Skupštini

  Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prije dvije sedmice na 17. redovnoj sjednici nije podržala Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim preduzećima u drugom čitanju, koji je u proceduru uvršten na prijedlog Kluba zastupnika SNSD-a.

  Šesnaest zastupnika glasalo je protiv, sedam za, a tri su bila uzdržana.

  Slobodanka Ćurčić iz Kluba zastupnika SNSD-a koji je, uz Klub zastupnika koalicije Srpska demokratska stranka – Narodni demokratski pokret [SDS-NDP], podržao ovaj zakon, kazala je u izjavi medijima da izjašnjavanje po ovom pitanju nije urađeno u skladu sa dogovorom skupštinske većine.

  “Zakon će ponovo u proceduru. Zakonski rok je 30 dana”, izjavila je ona, dodavši da ovo nije odraz političke krize, nego neusaglašenosti.

  Kadrić je tada medijima kazao da se radi o neprepoznavanju “da mi imamo veliki problem”.

  “Ja sam neki dan kazao da je ova koalicija upitna. Očito da oni koji su izazvali problem ne žele to tretirati problemom. Ovo je bila jedinstvena prilika da se pokaže da mi uistinu jesmo možda u najdubljem problemu od uspostave Distrikta. Dešavaju se presedani koji do sada nisu bili praksa u Distriktu, i ova stvar, što se tiče mene i onih koje predstavljam, neće završiti na način da ništa nije bilo”, izjavio je on.

  Skupštinsku većinu u Brčkom čine SDA, SBB i SBiH [Stranka za Bosnu i Hercegovinu] od bošnjačkih stranaka; SNSD i SDS-NDP od srpskih stranaka; HDZ BiH [Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine] kao predstavnik Hrvata; te turska i albanska nacionalna manjina.

  Novinar: Adis Mujdanović
  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety nine − = ninety one