More

  Siniša Milić: Bez vladavine prava nema ekonomskog razvoja

  "Mora postojati kontinuitet pravnih obaveza, jer bez toga neće biti ni privrednika ovdje", naglasio je on

  - Advertisement -

  Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Siniša Milić danas je u svom obraćanju na svečanom otvaranju 1. brčanskog Biznis foruma istakao da bez vladavine prava nema ekonomskog razvoja.

  On je kazao da je obaveza vlasti da sasluša sve ideje i zaključke sa ovog foruma.

  “Vlada i Skupština su ovdje da budu izvođači radova onoga što će predložiti privreda, struka i nauka u oblasti ekonomije”, naglasio je.

  Prednosti Brčkog

  Iako su problemi koji opterećuju privredu na prostoru Bosne i Hercegovine manje-više isti, Milić smatra da Distrikt ima svoje prednosti.

  “U geografskom smislu. U smislu ljudskih potencijala. U smislu činjenice da ima svoje nadležnosti u okviru kreiranja pravnog i ekonomskog ambijenta, što nam otvara mogućnost da taj ambijent kreiramo prema vlastitim željama, odnosno željama privrede”, naveo je.

  Milić je istakao da Distrikt to do sada nije koristio na najbolji način, ali “to ne znači da treba da stanemo”.

  “Otuda ovaj biznis forum kao inicijativa da dođemo do novih ideja koje će potaknuti novi investicioni ciklus i razvoj u Distriktu.”

  Vladavina prava i nova radna mjesta

  Ponovio je da se od ove brčanske vlade očekuje da radi na obezbjeđenju vladavine prava.

  “Bez toga nema novih investicija i ekonomskog razvoja. Promjene u vlasti se ne smiju odražavati na promjene u pogledu obaveza koje imaju vlasti u distriktu Brčko. Mora postojati kontinuitet pravnih obaveza, jer bez toga neće biti ni privrednika ovdje”, naglasio je on, dodavši da se uspjeh bilo koje vlade mjeri isključivo brojem otvorenih novih radnih mjesta.

  Predložio je da se pored zaključaka sa ovog foruma nađe i poneko zaduženje za Vladu i Skupštinu Distrikta.

  ‘Novi ciklus razvoja distrikta Brčko’

  Forum je podijeljen u pet panela na teme: lokalni i regionalni razvoj, obrazovanje i mladi, privredni potencijal Distrikta, poljoprivredni potencijal Distrikta te saobraćaj i turizam.

  Glavna tema Foruma je “Novi ciklus razvoja distrikta Brčko”.

  Tehnički organizatori Foruma su Udruženje računovođa, forenzičara i revizora Distrikta te Ekonomski fakultet Brčko Univerziteta Istočno Sarajevo, a pokrovitelj Vlada Distrikta.

  Forum se završava sutra.

  Fotoreporter: Kenan Ibrišimović
  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty six ÷ four =