Sindikat zaposlenih u obrazovanju Brčko: Veliko nezadovoljstvo neznatnim povećanjem plaća

  - Nas, zaposlene u obrazovanju, posebno boli činjenica što uvijek ima dovoljno sredstava za povećanje plata drugim budžetskim korisnicima, prije svih, poslanicima u Skupštini, dok se na nas gleda kao na teret, jer nas ima "mnogo". Mi ozbiljno i odgovorno dajemo nemjerljiv doprinos u izgradnji novih zdravih ličnosti našeg društva, dok vlast, po svemu sudeći, odgoj naše djece i mladih gleda kao na teret, a ne budućnost - saopćeno je danas iz Sindikata.

  Foto: FENA / Ilustracija

  Novinar: Adis Mujdanović

  Nakon analize usvojenog novog Zakona o plaćama i naknadama u organima javne uprave i institucijama te seta zakona kojima se uređuju primanja drugih budžetskih korisnika u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, Samostalni sindikat zaposlenih u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju u ovoj lokalnoj zajednici prenosi veliko nezadovoljstvo zaposlenih u obrazovanju, jer su plaće zaposlenim u obrazovanju, kako navodi, neznatno povećane, bez obzira što se u javnosti plasira vijest da je došlo do znatnijeg povećanja.

  – Nas, zaposlene u obrazovanju, posebno boli činjenica što uvijek ima dovoljno sredstava za povećanje plata drugim budžetskim korisnicima, prije svih, poslanicima u Skupštini, dok se na nas gleda kao na teret, jer nas ima “mnogo”. Mi ozbiljno i odgovorno dajemo nemjerljiv doprinos u izgradnji novih zdravih ličnosti našeg društva, dok vlast, po svemu sudeći, odgoj naše djece i mladih gleda kao na teret, a ne budućnost – saopćeno je danas iz Sindikata.

  Navode da ih posebno vrijeđa poređenje sa okruženjem, jer “nadležni vješto izbjegavaju poređenje njihovog rada i našeg budžeta sa budžetima iz okruženja, posebno načinom njegovog trošenja”.

  – Zaposleni u obrazovanju ne traže ništa što nisu pošteno zaradili i što se ne može financirati iz budžeta. Prilikom utvrđivanja platnih razreda i koeficijenata u novom zakonu, vlast nije vodila računa o vrsti, obimu i načinu vršenja poslova i radnih zadataka zaposlenih u obrazovanju, stepenu odgovornosti i važnosti odgojno-obrazovnog procesa. Ovakav stav najbolji je dokaz šta nadležni Brčko distrikta BiH misli o zaposlenim u obrazovanju i generalno o sistemu obrazovanju u našem društvu. Naš rad se omalovažava, status u društvu još više degradira, dok predstavnici vlasti vode računa samo o pojedincima i interesnim grupama poštujući, prije svega, političke zasluge – naglašavaju.

  Zbog svega navedenog, rukovodstvo i članstvo ova organizacija poziva sve zaposlene u obrazovanju na jedinstvo, zajedničko djelovanje i odlučnost.

  – Pozivamo naše kolegice i kolege da se učlane u naš samostalni i nezavisni sindikat, koji jedino istinski vodi računa o pravima i interesima zaposlenih u obrazovanju, za razliku od djelovanja nekih drugih sindikata i manjih interesnih grupa. Zajedno smo jači u borbi za naša prava i ne dozvolimo da nas neko ponižava i smatra neradnicima, neobrazovanim, da su naše diplome i završene škole manje vrijedne u odnosu na zaposlene u administraciji i drugim institucijama. Moramo se, prije početka provođenja novog zakona, izboriti za posebno mjesto u Zakonu o platama, da naš rad bude vrednovan posebnim kriterijima, jer, pored zdravstva, policije i pravosudnih institucija, vršimo najznačajniju društvenu djelatnost – odgoj i obrazovanje. Poručujemo nadležnim u vlasti da ne smiju dozvoliti prekid odgojno-obrazovnog procesa – stoji u saopćenju.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − two = two