Sindikat od gradonačelnika traži donošenje Zakona o radu

  Sekretar Sindikata podsjetio Gradonačelnika da je obavezan da provede Odluku o usvajanju Akcionog plana za sprovođenje mjera iz reformske agende za Bosnu i Hercegovinu za period 2015-2018. godine koju je naslijedio od prethodne vlade.

  Rok za donošenje Zakona o radu bio je drugi kvartal 2016. godine, naglašava Kalajdžić [Elta TV - Arhiva]

  Sekretar Sindikata Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Ilija Kalajdžić zatražio je u ponedjeljak od gradonačelnika ovog grada Siniše Milića, u ime ove organizacije, da se lično angažuje, snagom svog autoriteta, na donošenju Zakona o radu i da sa socijalnim partnerima dođe do konačnog teksta koji će, u ime Vlade, uputiti u skupštinsku proceduru na usvajanje, prenosi Otisak.ba.

  Kalajdžić je podsjetio da je Sindikat 17. oktobra prošle godine uputio primjedbe i prijedloge na predloženi tekst Prednacrta zakona o radu socijalnim partnerima (Vladi i Udruženju poslodavaca Distrikta).

  “Nakon toga Sindikat Distrikta i predstavnici većih firmi – poslodavci iz Distrikta su, postupajući u dobroj vjeri, a u cilju daljeg unapređenja sadržine ovog veoma važnog zakona, formirali zajedničku radnu grupu sa zadatkom da zajedno usaglase svoje primjedbe i prjedloge na Prednacrt zakona o radu. Na sastancima održanim 18, 23. i 25. oktobra 2017. godine, radna grupa je usaglasila sve primjedbe i prijedloge koje su imali na pojedine odredbe Prednacrta zakona o radu, a potom sačinila USAGLAŠENE PRIMJEDBE I PRIJEDLOGE NA PREDNACRT ZAKONA O RADU BRČKO DISTRIKTA BIH sa komentarom, odnosno razlozima predloženih izmjena i dopuna, te iste dana 02.11.2017. godine uputili Gradonačelniku, Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge, ESS/ESV g. Peri Gudeljeviću, predsjedniku i Udruženju poslodavaca Brčko distrikta BiH g. Ševalu Suljkanoviću, predsjedniku”, navedeno je u dopisu koji je Kalajdžić uputio Gradonačelniku.

  Slabi rezultati u sferi rada i radnih odnosa

  Takođe je podsjetio Gradonačelnika da je obavezan da provede Odluku o usvajanju Akcionog plana za sprovođenje mjera iz reformske agende za Bosnu i Hercegovinu za period 2015-2018. godine koju je naslijedio od prethodne vlade.

  Rok za donošenje Zakona o radu bio je drugi kvartal 2016. godine, naglašava Kalajdžić.

  “Sve dosadašnje vlade u Distriktu pokazale su slabe rezultate u sferi rada i radnih odnosa, zbog nedostatka odjeljenja koje reguliše ovu oblast. Podsjećam Vas da kroz položaj radništva u jednom društvu najbolje se sagledava kvalitet tog društva”, istakao je on u svom dopisu.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + seventy three = eighty three