Sigurnosna situacija na Prutačama

Autor teksta: Kristian Bilić
Autor fotografija: Samir Tukulj

Nagomilani problemi, ali i slabo sistemsko uključivanje i inkluzija ugroženih kategorija i nacionalnih manjina u društvo u Bosni i Hercegovini, često dovodi do nerazumijevanja te stvaranja još većih problema.

Prutače, elitno naselje u istoimenom selu, nakon reintegracije i povratka u grad, postaje naselje za zbrinjavanje ugroženih kategorija. Međutim, visoka stopa nezaposlenosti, siromaštvo i odbacivanje iz društva često izrodi revolt i stvara nesuglasice koje ponekad prerastu i u fizičke obračune.

  • Uznemiravaju nas, ugrožavaju naš život, nije samo nama svima. Znači bilo smo pretučeni 3-4 puta ja i moj suprug. Ne možemo izać u dvorište, ne možemo izać u trgovinu, ne smijemo doktoru otić, vrijeđaju, psuju… Znači da se ovaj problem riješi ili da ja idem odavde – kazala je u izjavi za medije Munira Osmanović, stanovnik Prutača.

Potrebno je sistemsko rješavanje mnogobrojnih problema, kaže naš sagovornik, koji tvrdi da je jedini cilj stanovnika ovog naselja, život dostojan čovjeka. Priznaje da postoje određene grupacije koje svima prave probleme, ali da treba težiti ka rješavanju istih.

  • Pošto imamo ovdje nekih ljudi koji ugrožavaju ostale stanovnike ovdje na Prutačama, zbog razloga tog što ima prave probleme, piju, šlajdraju bez vozačke, to već policija zna za te probleme. Tako da već su to oni ustanovili pa polako postepeno to se rješava – izjavio je Kasmin Ahmetović, stanovnik Prutača i aktivista za prava Roma.

Kontaktirali smo i Policiju Brčko distrikta u vezi sa događajima i navodima na Prutačama koji su nam kazali da je praćenje bezbjednosne situacije na Prutačama jedan od planskih prioriteta preventivnog djelovanja.

  • Tako je za prvih 11 mjeseci ove godine vezano za Prutače evidentirano ukupno 204 prijava a u istom periodu prošle godine 274 prijave, što predstavlja smanjenje za 70 prijava – navela je Dževida Hukičević, glasnogovornica Policije Brčko distrikta BiH.

Od važnijih bezbjednosnih, iz Policije su izdvojili 9 prijava krivičnih djela, krađe, nasilje u porodici, zapuštanje ili zlostavljanje djeteta, povreda porodičnih obaveza, ugrožavanje sigurnosti i oštećenje tuđe stvari.