More

  Šestomjesečni Arslan Kulačić odlazi na liječenje u Tursku

  Arslanu je nakon rođenju dijagnosticiran tumor na mozgu, a terapija kojom je moguće liječenje dječaka se može nastaviti u Turskoj.

  Šestomjesečni dječak Arslan Kulačić, kojem je odmah po rođenju dijagnosticiran tumor na mozgu, a čije se liječenje nije moglo nastaviti u Bosni i Hercegovini, sutra bi trebao otputovati u Tursku, gdje će početi s hemoterapijom, potvrdio je njegov otac Sabahudin.

  Arslanov otac izjavio je da su za odlazak njegovog sina ispunjeni svi tehnički uslovi.

  “Uplaćen je novac za prvu terapiju, za avion, što je bilo najbitnije da se sada uplati, da on ode i krene primati terapiju. Samo hemoterapija košta 133.000 eura, bez svih dodatnih dijagnoza koje ćemo raditi. Možda će čak i operativno ponovo morati ići, što će se sve ponovo morati platiti. Samo smještaj košta 1.500 eura za jedan mjesec u hotelu, a mi trebamo provesti 18 mjeseci. Jako će velika cifra biti, ali Bože moj, mi ćemo istrpjeti. Kako se naš lav bori, borimo se i mi uz njega”, rekao je Sabahudin Kulačić.

  Kako je kazao, borba za liječenje u Turskoj započela je kada su ljekari iz BiH “digli ruke od njegovog sina”.

  “Onda sam krenuo u borbu kao što bi svaki roditelj za svoje dijete. Mislim da na svijetu ne postoji čovjek koji bi sjeo i čekao da njegovo dijete umre”, poručio je Kulačić.

  Arslanu je dijagnosticiran tumor na mozgu, tačnije tumor iz grupe primitivnih neuroektodermalnih tumora (PNET), odnosno po novoj klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije iz 2016. godine iz grupe embrionalnih tumora.

  Šestog novembra 2017. godine, sa samo četiri mjeseca, Arslan je operisan u UKC Tuzla, ali se uprkos upješnoj operaciji tumor nakon izvjesnog vremena vratio i uvećao. Budući da je Arslan mali, druga operacija nije moguća, a terapija kojom je moguće liječenje dječaka se može nastaviti u Turskoj, u klinici “Acibadem” u Istanbulu.

  Porodica je navela da su nakon pregleda dokumentacije, turski doktori preporučili isključivo hemoterapiju od 18 mjeseci, koja trenutno nije izvodiva u Bosni i Hercegovini i koja bi se mogla uraditi jedino u klinici “Acibadem”.

  Riječ je o terapijama “Induksyon” – u tri nedjelje uzima se jedna seansa (ukupno pet seansi u trajanju od približno šest mjeseci) i “Idame” – seansa se prima 30 dana (ukupno osam seansi koje će približno trajati jednu godinu).

  “Cijena samo ove terapije je 133.000 eura, u tu cijenu nisu uključeni dodatni pregledi, krvne analize ili druge intervencije te put našeg Arslana do Turske, jer zbog ozbiljnosti situacije nije moguće putovati komercijalnim nego specijalnim bolničkim avionom za koji je dodatno potrebno izdvojiti 12.000 eura”, navodi se u apelu porodice.

  Humanitarna organizacija Pomozi.ba u petak je na apel porodice Kulačić pokrenula akciju prikupljanja sredstava za liječenje šestomjesečnog dječaka.

  Pozivom na jedinstveni humanitarni broj za sve operatere – 17006, građani BiH su u mogućnosti da doniraju dvije konvertibilne marke (KM) za Arslana.

  Za pomoć dječaku otvoreno je nekoliko žiro računa za uplate u i van BiH, a koji se mogu pronaći na zvaničnoj Facebook stranici organizacije Pomozi.ba.

  Otkako je pokrenuta humanitarna akcija, porodici Kulačić stigla je moralna i finansijska podrška sa svih strana, na kojoj su neizmjerno zahvalni.

  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy four + = seventy eight