More

  Šesnaest dana aktivizma – nasilje u sjeni pandemije

  - Advertisement -
  - Advertisement -
  Autor: Gender Brčko

  Kampanja 16 dana aktivizma se koristi kao platforma i kao poziv na eliminaciju svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

  16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja godišnja je međunarodna kampanja koja započinje 25. 11. na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, i traje do 10.11. do Međunarodnog dana ljudskih prava. Pokrenule su je aktivistice 1991. godine,  i od tada nastavlja se svake godine  kroz koordinaciju Centra za žensko globalno vodstvo. Koriste ga kao organizacijsku strategiju pojedinci i organizacije širom svijeta za pozivanje na prevenciju i uklanjanje nasilja nad ženama i djevojkama.

  Svaka treća žena u svijetu doživljava fizičko ili seksualno nasilje uglavnom od strane intimnog partnera. Nasilje nad ženama i djevojkama predstavlja kršenje ljudskih prava. Upravo zato se obilježava godišnja kampanja 16 dana aktivizma kako bi svi u društvu dobili poziv da prijave, spriječe nasilje ali i vode računa o žrtvama i nasilnicima sistemski. Pandemija COVID19 u svijetu je dodatno otežala život žrtava nasilja.

  Prije pandemije 243 milijuna žena i djevojčica u dobi od 15 do 49 godina u posljednjih je godinu dana doživjelo seksualno i / ili fizičko nasilje od strane intimnog partnera. Od pandemije pojačano je nasilje nad ženama, posebno nasilje u obitelji. Kampanja se ove godine vodi pod sloganom Orange the World: Fund, Respond, Prevent, Collect! (Narandžasti svijet: financiraj, odgovori, spriječi, prikupi).

  Cilj ovakvog slogana je poziv svim zemljama da vode računa o budžetma namijenjenim za prevenciju nasilja, rodne ravnopravnosti i zaštitu žrtava, odgovor društva na nasilje i stvaranje nulte toleracije u društvu na nasilje, prevenciju i jasni odgovor na nasilje i za vrijeme pandemije, te skupljanje podataka potrebnih za rad u polju rodnozasnovanog nasilja.

  Od izbijanja COVID-19, novi podaci i izvještaji policije, centara za socijalni rad i sigurnih kuća diljem svijeta pokazali su da su se pojačale sve vrste nasilja nad ženama i djevojkama, posebno nasilje u obitelji.

  Kako slučajevi COVID-19 i dalje opterećuju zdravstvene usluge, ključne usluge, kao što su sigurne kuće, skloništa žrtve i telefonske linije za pomoć, dostigle su kapacitet. Potrebno je učiniti više na prioritetnom rješavanju nasilja nad ženama u odgovorima na COVID-19 i oporavku od pandemija. Ne smijemo zaboraviti da su žene žrtve nasilja posebno isložene nasilniku uslijed odluka za zaštitu protiv COVID19  i  smanjenog kretanja.

  GENDER Brčko redovno komunicira prevenciju nasilja i prati rad i pruža podršku institucijama koje se bore protiv nasilja nad ženama i djevojkama. Tako smo i sada pitali institucije za statistiku u 2020.

  • U Policiji Brčko distrikta BiH do kraja oktobra mjeseca 2020. godine evidnetirano je 8 krivičnih djela nasilja u porodici i prijavljeno 5 lica.
  • Osnovni sud Brčko distrikta BiH tokom 2020. godine izrekao je ukupno 8 presuda zbog počinjenog krivičnog djela nasilja u porodici.
  • Tužilaštvo Brčko distrikta BiH je tokom 2020. godine (do kraja oktobra mjeseca) zaprimilo 6 prijava za krivično djelo nasilje u porodici protiv 6 lica.

  Kako bi započeli kampanju ove godine smo ostvarili suradnju i snimili video sa vježbama samoobrane sa Klubom borilačkih vještina Jedinsitvo Brčko.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img