Serija teških krađa: Na prijedlog Tužilaštva BDBiH osumnjičenom J. K. jednomjesečni pritvor

Osumnjičen za seriju od petnaest teških krađa u Maoči, G. Rahiću i okolnim mjestima

Tužilaštvo Brčko (Foto: Arhiva)

Autor: Tužilaštvo BDBiH

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor J.K. (28)* osumnjičenom da je od početka godine izvršio seriju teških krađa u južnom dijelu Distrikta. Pritvor osumnjičenom određen je zbog naročitih okolnosti koje opravdaju bojazan da bi mogao ponoviti krivično djelo.

- Reklama -

Tužilaštvo Distrikta sprovodi istragu protiv J.K. zbog sumnje da je od 5. januara do 29. septembra u Maoči, G. Rahiću i okolnim naseljenim mjestima počinio seriju od petnaest teških krađa. Istraga se sprovodi zbog sumnje da je on, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, provaljivao u stambene, pomoćne i ugostiteljske objekte, te vikendice, odakle je oduzimao kućanske aparate, alat i slične predmete. Za sada je utvrđeno da je tim krivičnim djelima oštećenim vlasnicima objekata u ovom dijelu Distrikta pričinjena šteta od preko  2 500, 00 KM, a njen ukupan iznos utvrdit će se u daljem toku istrage.

Pošto je otkriven i prije tri dana lišen slobode, J.K. je doveden u Tužilaštvo Distrikta, gdje je odmah ispitan u svojstvu osumnjičenog. Tužilaštvo je ocijenilo da na strani J.K. postoji opasnost od ponavaljanja krivičnog djela, te je podnijelo prijedlog da mu se odredi pritvor. Osnovni sud Brčko distrikta BiH u cjelosti je prihvatio ovaj prijedlog odredivši pritvor osumnjičenom u trajanju od jednog mjeseca.

Po pritvaranju osumnjičenog Tužilaštvo, u saradnji s Policijom Distrikta, nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu usmjerenu na daljnje prikupljanje dokaza o krivičnom djelu teške krađe (iz člana 281 stav (1) tačka 1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i namirenje štete oštećenim vlasnicima.

 *Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

twelve − 7 =