Sergeu Brammertzu novi mandat od dvije godine

  Novi mandant glavnog tužitelja Međunarodnog mehanizma za krivične sudove sa sjedištem u Hagu počeo je 1. jula i trajat će do 30. juna 2020. godine.

  Na funkciji glavnog tužitelja Mehanizma Serge Brammertz je od 1. marta 2016. godine [Arhiva]

  Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ponovo je imenovalo Sergea Brammertza za glavnog tužitelja Međunarodnog mehanizma za krivične sudove sa sjedištem u Hagu na mandat od dvije godine.

  Brammertzu je novi mandant počeo 1. jula i trajat će do 30. juna 2020. godine, saopćeno je iz Haga.

  Na funkciji tužitelja Mehanizma Brammertz je od 1. marta 2016. godine.

  U mandatu uhapšeni svi bjegunci

  Prethodno je bio glavni tužitelj Haškog tribunala, od 2008. do njegovog zatvaranja, u decembru 2017. godine.

  Na toj funkciji je zamijenio Carlu Del Ponte, a za vrijeme njegovog mandata u Tribunalu su uhapšeni svi preostali srpski bjegunci optuženi u Hagu, među njima Radovan Karadžić, Goran Hadžić i Ratko Mladić.

  Nedavno je objavljeno da će žalbeni postupak na prvostepenu presudu bivšem predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Radovanu Karadžiću biti održan 23. i 24. aprila u Hagu.

  Karadžića je ICTY u martu 2016. godine osudio na 40 godina zatvora, zbog genocida počinjenog u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini, teroriziranja stanovnika Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-ovih mirovnih snaga za taoce.

  Traži doživotnu kaznu za Karadžića

  Žalbe na presudu 72-godišnjem Karadžiću uložile su i odbrana, i tužitelji.

  Odbrana traži oslobađajuću presudu za Karadžića, tvrdeći kako njegova krivica u prvostepenom postupku nije dokazana.

  Brammertz traži doživotnu zatvorsku kaznu i smatra kako prvostepena presuda ne odgovara opsegu zločina koje je Karadžić počinio.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + seventy nine = 81