Senija Čehajić iz Gradiške posti osamdeseti ramazan

  'Danas hvala Bogu imam što je najvažnije, svoju djecu', ispričala je Senija koja ima četiri sina i četiri kćerke, te 26 unučadi i 36 praunučadi.

  [Miomir Jakovljević/AA]

  Senija Čehajić u naselju Dubrave kod Gradiške posti svoj osamdeseti ramazan. Sada ima 93 godine, a od svoje 12. godine počela je postiti i samo je jedan ramazan preskočila.

  “Da je lahko nije, ali bože moj i to se mora, to je naše godišnje, mjesec dana, pa red je”, ispričala je Senija Čehajić ekipi Anadolu Agency (AA) koja ju je posjetila pred kraj mjeseca ramazana.

  Priča da je lakše podnosila post dok je bila mlađa, više je radila i mogla je dobro jesti. Sada joj je apetit slab, a dani dugi. Zahvalna je snahama koje joj spremaju hranu, a najviše voli “kuruzu”.

  “Ako nije jedna kod kuće, jest druga, fino mi je ne mogu se požaliti ni najmanje”, priča ova starica.

  [AA]

  Naučila je kaže i na dobro i na loše, a predstojećem Ramazanskom bajramu veseli se jer će je posjetiti kćerke i sinovi, unuci i praunuci. Nažalost neće moći doći svi obzirom da žive u raznim evropskim zemljama, ali ako ne dođu sada obići će je čim budu mogli, kaže Senija.

  “Ne bih mogla opričati koliko je to značajno meni, jel kad vidim svoju djecu i dođu mi za Bajram, donesu mi poklone, zagrle me, poljube me, znaš kako srce buja”, kaže ona.

  U mladosti je priča radila sve, orala i sijala sa konjima, a otac joj je posjedovao dućan. Kada se udala manje je radila, ali je kaže manje i imala.

  “Danas hvala Bogu imam što je najvažnije, svoju djecu. Unučadi, praunučadi ne znam ni koliko imam”, kaže ona.

  Živi sa namlađim sinom Fadilom čija supruga Subha posluži staricu, a ako ona ne može u kući pored živi Senijin najstariji sin Smail i njegova supruga Saima. Nanu Seniju tokom dana redovno obilazi četverogodišnji Smailov unuk, Eldin koji rado i svoje igračke parkira u njenom dvorištu.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty ÷ = twelve