Senad Pekić optužen zbog ubistva tri civila srpske nacionalnosti u Bukviku

Tužilaštvo BDBiH (Foto: Arhiva)

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Senada Pekića (58) iz Brčkog zbog osnovane sumnje da je 1992. godine u Bukviku kod Brčkog, zajedno s nepoznatim licem, ubio tri civila srpske nacionalnosti.

Optuženi se tereti da je u septembru 1992. godine u toku vojne akcije, kao komandir voda u 108. Brigadi HVO-a, zajedno s nepoznatim licem iz vatrenog oružja lišio života tri lica koja nisu neposredno učestvovala u neprijateljstvima.

Optuženi je sa NN licem došao do civila srpske nacionalnosti koji su se nalazili u zbjegu, odakle su izdvojili braću C.R. i G.R, a zatim i I.K., te ih iz vojnog vatrenog oružja iz neposredne blizine lišili života – navodi se u optužnici.

Pred Osnovnim sudom Distrikta Senad Pekić je optužen da je kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba izvršio ubistvo civila, čime bi počinio krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva (iz člana 142 Krivičnog zakona SFRJ).

Postupajući u fazi prethodnog saslušanja, Osnovni sud Distrikta potvrdio je optužnicu protiv Pekića, potvrđujući tako osnovanu sumnju da je počinio krivično djelo za koje se tereti.

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Autor: Tužilaštvo BDBiH
Izvor: Otisak.ba
--

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

20 ÷ four =