Senad Osmanović: Srednje škole i obdaništa kao javne ustanove i pokretanje javnog univerziteta moja dva velika cilja

  Šef Odjela za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta u intervjuu za Otisak.ba govorio i o početku nove školske godine, zakonima o visokom obrazovanju i obrazovanju odraslih.

  'Ove godine smo upisali 707 prvačića, što je za 53 prvačića više nego prethodne godine i nekih 70 prvačića više u odnosu na 2016/2017. godinu' [Otisak.ba]

  Piše: Adis Mujdanović
  Foto: Aleksandar Ganilović

  Moja dva velika cilja jesu da srednje škole i obdaništa učinimo javnim ustanovama i pokretanje javnog univerziteta Brčko distrikta, te se nadam se da će se do kraja mandata ti ciljevi i ostvariti, istakao je u intervjuu za Otisak.ba šef Odjela za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Senad Osmanović.

  Kazao je da je Odjel za obrazovanje spremno dočekao školsku 2018/2019. godinu, da su skoro svi objekti okrečeni, nastavni kadar spreman, udžbenici podijeljeni, prijevoz osiguran, čišćenje također, zaključivši da je ova školska godina dočekana bolje nego prethodna.

  “Raspisan je jedan mali konkurs, uglavnom zbog potrebe vjeronauka i naravno onih mjesta koja su u međuvremenu upražnjena zbog trudničkih, porodičnih i nekih drugih odsustava, tada da će se i taj konkurs realizovati veoma brzo i samim tim još će se upotpuniti nastavni kadar, a u međuvremenu te predmete predaju nastavnici angažovani po privremenim i povremenim poslovima. Radi se uglavnom o mjestima na određeno, osim ovih pozicija vjeroučitelja, jer su s tih pozicija vjeroučitelji dali otkaze”, naveo je on.

  Ponovo veći broj prvačića

  Brčko distrikt, za razliku od drugih općina i gradova, već dvije godine ima pozitivan trend kada je riječ o upisu prvačića.

  “Ove godine smo upisali 707 prvačića, što je za 53 prvačića više nego prethodne godine i nekih 70 prvačića više u odnosu na 2016/2017. godinu”, naglasio je Osmanović.

  Broj učenika u osnovnim i srednjim školama Distrikta kreće se oko devet hiljada, od čega je u osnovnim negdje oko šest, a u srednjim školama oko tri hiljade učenika.

  “Kada je riječ o planu upisa u srednje škole, ove godine nije do kraja popunjen. Smanjio se broj učenika koji dolaze iz drugih opština, a istovremeno se povećao broj učenika koji su upisali srednje škole van Brčko distrikta. Susjedne opštine su također otvorile određene srednje škole i zanimljive smjerove, kojih prije u tim opštinama nije bilo, pa smo na taj način imali priliv učenika. Ove školske godine taj priliv učenika je znatno manji nego prethodnih godina.”

  U srijedu je učenik sedmog razreda skočio sa drugog sprata zgrade Druge osnovne škole.

  “Hvala Bogu, učenik je prošao sa relativno lahkim tjelesnim povredama. Jednostavno društvo, sistem, roditelji, svi se moramo zajedno udružiti da bi takve slučajeve prevenirali i da se ne bi u budućnosti dešavali, odnosno da se dešavaju u što manjem obimu”, rekao je on.

  Zakoni o visokom obrazovanju i obrazovanju odraslih

  Kada je riječ o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, nedostajući pravilnici su u fazi donošenja.

  “Očekujem njihovo donošenje za nekih petnaest dana, čime bi se upotpunile izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, a samim tim i visokoškolske ustanove. Omogućilo bi se visokoškolskim ustanovama da podnesu zahtjev za akreditaciju i prođu taj sistem akreditacije u narednom periodu”, pojasnio je prvi čovjek Odjela za obrazovanje.

  Prema zakonu, Odjel ima rok od šest mjeseci od usvajanja Zakona da donese nedostajući pravilnik, što će, naglasio je, biti ispoštovano i prije roka.

  “Očekujem za 15 do 20 dana da ti pravilnici ugledaju svijetlo dana.”

  Zakon o obrazovanju odraslih prošao je kroz proceduru Vlade Brčko distrikta.

  “Na narednoj sjednici Skupštine očekujemo da prođe u prvom čitanju, što znači da bi do izbora mogao i on proći u drugom čitanju, i Brčko distrikt će tada imati Zakon o obrazovanju odraslih, što daje lakše mogućnosti dokvalifikacije i prekvalifikacije kadrova potrebnih za tržište. Također i onim ljudima koji nemaju završenu srednju školu bi se omogućilo da završavaju srednje škole”, zaključio je Osmanović.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seven × = twenty one