More

  Semir Efendić ugostio bivšeg zagrebačkog muftiju Ševku ef. Omerbašića

  Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, primio je u posjetu bivšeg zagrebačkog muftiju i dugogodišnjeg predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Ševku ef. Omerbašića. U njegovoj pratnji bio je Muhamed Mandžić iz Centra za certificiranje halal kvalitete pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj.

  Tom prilikom muftija Omerbašić je iskazao veliko zadovoljstvo napretkom općine Novi Grad Sarajevo i postignutim rezultatima tokom mandata načelnika Efendića.

  Obradovala nas je posjeta uvaženog muftije Omerbašića, a posebno što se interesovao za naše rezultate i aktivnosti na modernizaciji života u našoj općini,” istakao je Efendić.

  Razgovarano je i o vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu, te ulozi Islamskog centra u Zagrebu u podršci, kako izbjeglicama iz BiH u Hrvatskoj, tako i pomoći upućenoj stanovništvu u Bosni i Hercegovini.

  Delegacija je iskoristila priliku i posjetila Centralno spomen – obilježje šehidima i poginulim borcima općine Novi Grad.

  Na kraju, muftija Omerbašić je zaželio načelniku Efendiću puno uspjeha u daljnjem radu.

  Muftija Ševko ef. Omerbašić rođen je 1945. godine u Ustikolini. Diplomirao je na Fakultetu za arapski jezik i islamske znanosti na Univerzitetu u Bengaziju (Libija). Autor je mnogih djela: “Islam i Muslimani u Hrvatskoj”, “Povjest islama”, “Jadranski dragulji”, te ostalih djela.

  Na poziciji muftije i predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj izabran je 1990. godine i ostaje sve do 2012. godine kada odlazi u penziju na vlastiti zahtjev.

  Veliku podršku dao je u odbrani Bosne i Hercegovine za koje je dobio velika priznanja među kojima i značku Zlatni ljiljan V korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

  Politički se aktivirao u Skupštinu Grada Zagreba u periodu između 2017. i 2021. godine.

  Hayat.ba/Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety seven − = ninety

  Čitano

  Povezani članci