Selim Hibeljić: „Važno je da bude halal i da dobije onaj kome je potrebno“

  Humanitarno Udruženje građana „Halali prijatelju moj“ iz Brčkog, na čelu sa predsjednikom Selimom Hibeljićem, počelo je sa radom prije nešto više od godinu dana, a Hibeljić se bavi humanitarnim radom već četiri godine.

  Fotoreporter: Kristian Bilić

  Piše: Azra Bijedić

  Humanitarno Udruženje građana „Halali prijatelju moj“ iz Brčkog, na čelu sa predsjednikom Selimom Hibeljićem, počelo je sa radom prije nešto više od godinu dana, a Hibeljić se bavi humanitarnim radom već četiri godine.

  Ovo udruženje djeluje veoma aktivno, te se može pohvaliti brojnim humanitarnim akcijama, o kojima je za Otisak.ba govorio predsjednik Udruženja.

  „Nama je samo važno da bude halal i da dobije onaj kome je potrebno“, kazao je Hibeljić, koji dodaje da se bave svime, od podjele hrane, odjeće, pa do pravljenja kuća.

  Renovacije i izgradnje kuća

  Tako su do sada napravili tri kuće i temelja, a šest kuća su adaptirali, među kojima su renovirali i dvije zapaljene kuće. Na sve to su izdvojena sredstva od pola miliona KM.

  „Kuća koja nije imala struju, vodu, kanalizaciju, wc, kupali su se napolju, je osposobljena od strane naših članova i sada je pristojno mjesto za život porodice“, objasnio je ovim primjerom njihov doprinos.

  U neke od najznačajnijih humanitarnih akcija ovog udruženja svakako spadaju razni humanitarni koncerti te, kako to Hibeljić opisuje, „rekord nad rekordima“ u brčanskom Domu kulture, kada je u prostor koji prima oko 500 ljudi, prema njegovim tvrdnjama, došlo njih 1.600, te se skupilo skoro 8.000 KM. Zatim, spominje prodaju 1.500 kolača u centru grada, gdje su skupili 4.000 KM.

  Udruženje je pomoglo i porodici koja živi kod Doboja, odnosno majci i djetetu koji su živjeli u drvenoj kući iz koje su ih istjerivali. Putem apela je kupljena kuća u vrijednosti od 40.000 KM.

  Za novogodišnje praznike su napravili 1.440 paketića za djecu kojima roditelji ne mogu priuštiti ovu radost, te ih neizmjerno obradovali.

  Podjela 800 kurbana

  Hibeljić još naglašava i posjetu kolektivnom smještaju u Kalesiji, kojeg su posjetili dva puta, jednom sa tri tone hrane, a drugi put sa odjećom, obućom, biciklima, pelenama, te svime što bi ljudima moglo poslužiti.

  Ovo udruženje ni u kome slučaju ne odmara, pa su tako za protekli Kurban-bajram podijelili 800 kilograma mesa raspoređenih u isto toliko kurbana, a trenutno grade kuću u Čeliću za porodicu djevojčice koja ima veliki broj dijagnoza na mozgu.

  „Kuća nije bila na njima, ali smo uspjeli prepisati na njih, te se sada ponovo pravi i izaći će na 140 kvadrata sa potkrovljem“, kazao je Hibeljić.

  Osim toga, skupili su i nove stvari za predškolski uzrast i osnovce, odjeću za djecu kojima to roditelji ne mogu priuštiti, te naglašava da su to sve nove i kvalitetne stvari.

  Plan za izgradnju besplatnog smještaja za studente

  „Donacije dolaze od naroda koji ne gleda kome će pomoći, već samo da se pomogne, a i ja sam lično kao penzioner odvajam svoju penziju godinama unazad, kako bih pomogao drugima“, rekao je on.

  Udruženju je trenutno prioritet izgradnja magacina, jer im trenutno donacije stoje napolju pod najlonom.

  Hibeljić poručuje svima da ne gube vjeru u to da će sve biti kako treba, a on se nada da će doživjeti da napravi smeštaj za studente koji dolaze iz drugih gradova, kako ne bi plaćali kiriju, te kaže da već ima plac za to.

  Foto: Ustupljeno Otisku

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seven × = twenty eight