More

  Šefko Kaloper: Kriminalna hobotnica nekulture u Brčkom

  Svako ima pravo da se bavi književnošću, izdaje časopise, nadijeva im imena, ali ne slična, otimačinska imena.

  - Advertisement -

  Svaka razbojnička družina djeluje prema istim principima. Ima na umu otimačinu i pljačku, odredi izvođače, napravi zasjedu i, …otima.

  Tako se ovih dana desilo sa časopisom „Riječ“, čiji je izdavač Književni klub Brčko distrikt BiH. Koji je registrovan u Sudskom registru u Brčkom, 01.09.2005. godine. A izlazio je do kraja 2016. godine. A deset punih godina bio, i još je uvijek, u Registru Suda u Brčkom. Izlazio, naravno, uz izdašno sponzorstvo Odjeljenja za privredu, sport i kulturu, Vlade Brčko distrikta BiH. Časopis koji još uvijek postoji i isti Sud, ili neki drugi, nije ga „ugasio“.

  Istina, Vladino Odjeljenje za privredu, sport i kulturu za ovu godinu mu je, bez obrazloženja, uskratilo sponzorstvo, iz samo njima znanih razloga. Što ne znači da neće biti nekih drugih sponzora, ako Klub preživi napade „kriminalne hobotnice“.

  Na stranu šta ko mislio o kvalitetu ili koncepciji časopisa, koji sigurno može biti bolji, aktuelniji i „bliži“ čitaocu, ali na ovaj način, kako je to ovih dana učinjeno niti je u redu, niti „po zakonu“. Da se bahatošću, osionošću, motiviranom pohlepom, pokušava ukrasti, oteti „život“ časopisa „Riječ“.

  Pravdaju to UG AD HOC teatrima, odlučuju samovoljno da „gase“ časopis „Riječ“, a uspostavljaju novi pod imenom „Riječi“, istovremeno objavljujući gotove priloge koji su bili sačinjeni i predati časopisu „Riječ“. Dakle, čine intelektualnu krađu, ili nešto slično…

  I sve to bez obavještavanja registriranog izdavača, Književnog kluba.

  Obavještavanja o namjeri da mu se ugasi, preimenuje, ili otme pravo na rad u postojećem časopisu.

  To tako neće ići.

  Svako ima pravo da se bavi književnošću, izdaje časopise, nadijeva im imena, ali ne slična, otimačinska imena. Već mora voditi računa o zakonitosti svoga djelovanja.

  Časopis „Riječ“ ima namjeru da preživi, da se u svakom pogledu transformira u publikaciju pristupačnu čitaocima, likovno, formatom, novom koncepcijom, novim uredništvom. Jer je dosadašnji glavni i odgovorni urednik izvršio prevrat i izdaju. Ali nije neka šteta.

  Kada javnost sazna šta je taj sve činio, kako bi sebi i sponzorima namakao koju paru, razumjet će. Zbog čega je to „hobotnica“ i obavila svoj smrtonosni pipak, oko vrata Književnog kluba u Brčkom. I požurila da otimačinski registrira novi časopis. Misleći da su sahranili „Riječ“…

  Autor: Šefko Kaloper

  NAPOMENA: Stavovi autora izraženi u tekstu ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Otisak.ba.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ten × 1 =