More

  Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH: Sve odluke vezane za NATO put su donesene i svi ih moramo poštovati

  Naša državna bh. politika su zakoni i donesene odluke, a tu je stvar potpuno jasna kada je u pitanju integracijski proces ove zemlje i u Evropsku uniju i u NATO savez, rekao Džaferović.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas je kazao da su sve potrebne odluke kada je u pitanju NATO integracijski proces zemlje donesene i da svi u zemlji moraju poštovati usvojene zakone i donesene odluke, prenosi Anadolu Agency (AA).

  “Možete imati i drugačije mišljenje i drugačiju politiku, ali morate poštovati postojeće odluke. I vaša politika sve dok ne bude eventualno opredmećena kroz nove zakone i nove odluke je samo vaša politika. Naša državna bh. politika su zakoni i donesene odluke, a tu je stvar potpuno jasna kada je u pitanju integracijski proces ove zemlje i u Evropsku uniju i u NATO savez“, naglasio je Džaferović.

  Kada je riječ o formiranju novog sastava Vijeća ministara BiH, Džaferović kaže da je prema nekom neformalnom pravilu došao red da predsjedavajući bude iz reda srpskog naroda. Dodao je da je SNSD, najjača stranka iz entiteta RS, čak i izašla sa imenom ko bi to trebao biti novi predsjedavajući i da on nema ništa protiv tog čovjeka.

  “Svako onaj ko kani vršiti vlast u BiH i ko kani dobiti mandat, recimo od Predsjedništva BiH, mora imati jasan plan i program u kojem se, između ostalog, i naša vanjskopolitička opredjeljenja moraju poštovati. To je evropski put i NATO put. Inače sve drugo bi izlazilo izvan okvira legalnog postupanja“, rekao je Džaferović i nastavio:

  “Na redu je sada po nekom uobičajenom toku u BiH da to bude kandidat iz reda srpskog naroda. Politička stranka, koja je najsnažnija iz bh. entiteta Republika Srpska je SNSD. Ta stranka je već najavila i izgovorila je čak ime mandatara. Ja nemam ništa protiv tog imena, ali oko tog imena mora se okupiti parlamentarna većina od najmanje 22 zastupnika, koja mora imati jasan program na tragu ovoga o čemu sam govorio. To su stabilizacija prilika u zemlji, evropski put, NATO put i ekonomske reforme i to su uvjeti pod kojima ću ja dati glas za tog kandidata.“

  Džaferović se osvrnuo i na slučaj ubistva Davida Dragičevića, te nedavna hapšenja njegovog oca Davora, majke, opozicionih političara i novinara na Trgu Krajine u Banjaluci. Prema njegovom mišljenju slučaj Dragičević od samog nastanka prate razne kontraverze.

  “U toj situaciji, kada postoje brojne kontraverze koje nisu razjašnjenje, po mom dubokom uvjerenju nije legitimno upotrebljavati policijsku silu protiv demonstranata koji nisu nasilni i koji ne ometaju normalan život drugih ljudi. Ovdje je velika odgovornost na institucijama, koje nisu bile eksponirane u bh. javnosti povodom ovakvih slučajeva, na način na koji, po mom mišljenju, trebaju biti eksponirane. Radi se o tužilaštvima. Tužilaštva su institucije, koje su između agencija za povođenje zakona, tu prije svega mislim na policiju, i sudova. To su institucije koje moraju u svakom trenutku, kada god se pojavi neka kontraverza, javno nastupati i javnosti objašnjavati šta se dešava. Mi ne možemo, a da ne kažemo da je toga nedostajalo“, istakao je Džaferović.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety ÷ 10 =