Šef Policije Brčko distrikta o otvorenim istragama i prijavama vezanim za korona virus

  Foto/Screenshot: Otisak.ba

  Pandemija korona virusa je za sobom povukla donošenje brojnih mjera od strane Kriznog štaba Brčko distrikta BiH, a samim time i kažnjavanje pojedinaca koji te mjere krše.

  U drugoj video emisiji uživo „Građani pitaju“, u produkciji Informativnog portala Otisak.ba, gostovao je šef Policije Brčko distrikta, Goran Pisić, koji je pričao o otvorenim istragama i prijavama na području Distrikta.

  Prekršaj širenja lažnih informacija

  Krizni štab je prošlog mjeseca donio Naredbu o zabrani javnog iznošenja i prenošenja lažnih informacija u vezi sa korona virusom, kako bi se spriječilo širenje panike među građanima.

  „Mi građane Brčko distrikta pozivamo na saslušanje kada se radi o prekršajima širenja lažnih informacija, gdje se izaziva panika i nesigurnost, kao i ukoliko ima obilježja krivičnog djela“, naglašavajući da to nema veze sa slobodom govora, nego da se radi o odgovornim licima koji su iznosili podatke koji se tiču trećih lica, a to nisu smjeli po Zakonu o zaštiti ličnih podataka ili prijetili licima nosiocima određenih funkcija.

  Kazao je kako imaju nekoliko procesuiranih lica po ovim prekršajima.

  Vjerske institucije poštuju naredbe i preporuke Štaba

  Šef Policije je na press konferenciji početkom aprila kazao da su u okviru izvršavanja Naredbe Kriznog štaba o zabreni zajedničkog kretanja i okupljanja tri ili više osoba izdavali i prekršajne naloge za posjećivanje bogomolja, naglašavajući da to važi za sve i da je omogućena saradnja sa vjerskim institucijama.

  U video emisiji je kazao da je dužan da da ispravku rečenog i izrazio je zahvalnost Islamskoj vjerskoj zajednici Brčko distrikta, Katoličkoj crkvi, odnosno sveštenicima Crkve koji djeluju na području Brčko distrikta, kao i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve, na poštivanju ove Naredbe, kao i ostalih preporuka i naredbi Kriznog štaba.

  „Ono što ja mogu reći da smo podnijeli jednu prijavu protiv 22 lica koja su bila u tzv. paradžematu na području Brčko distrikta i poslije toga smo obavljali razgovore sa pojedincima zato što su upućivali prijetnje prema policijskim službenicima i Bosni i Hercegovini“, kazao je Pisić.

  Otvorene istrage protiv 22 lica

  Šef Policije je za Otisak kazao i da trenutno ima 20 otvorenih istraga protiv 22 lica, vezano za korona virus, uključujući i istrage po pitanju nabavke dezinfekcionih sredstava i zaštitne opreme.

  „Za sve informacije i dokaze koje imamo ili indirektne dokaze, u dogovoru sa Tužilaštvom određujemo prioritete, tako da svaka radnja koja može biti krivično djelo ili prekršaj, a nije u prioritetu, bit će procesuirana, neće biti zaboravljena“, te je dodao da to uključuje i javne nabavke koje se nisu uradile pravovremeno, kao i sve druge situacije u toku trajanja pandemije.

  Video: Kompletna emisija
  Novinarka: Azra Bijedić
  --