More

  Šef Policije Brčko distrikta o koordinaciji policijskih agencija i eventualnoj potrebi za radnom snagom

  U drugoj video emisiji uživo „Građani pitaju“, u produkciji Informativnog portala Otisak.ba, šef Policije Brčko distrikta Goran Pisić pričao je o koordinaciji policijskih agencija i eventualnom nedostatku radne snage u brčanskoj Policiji.

  Za vrijeme trajanja pandemije, Pisić je kazao da su sve policijske agencije unutar Bosne i Hercegovine u koordinaciji, u smislu razmjene informacija, te pomoći u smislu kapaciteta i drugih stvari.

  „Različiti su primjeri dobre saradnje, npr. kada je u pitanju Tuzlanski kanton, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ili Posavski kanton, odnosno Orašje, gdje smo ostvarili vrlo brzu i efikasnu saradnju“, kazao je on.

  Mogući konkursi za kadete

  Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine je dala preporuku da se koristi jedna trećina policijske snage u cilju prevencije, što su uradile pojedine stanice, a Pisić je rekao da Policija Brčko distrikta nema taj luksuz da se odmara, budući da pored nadležnosti koje imaju sve policijske agencije, ima i dodatne nadležnosti:

  „Mi smo jedini koji smo, ja sam to više puta rekao, poštovali evropske standarde po pitanju policijskih službenika na broj stanovnika, tako da mi niti smo željeli da dovedemo ovu zajednicu u opasnost i osim što štitimo javni red i mir i suzbijamo kriminalitet, mi smo išli u smislu zaštite života i zdravlja svih naših građana kada je u pitanju ova zaraza, odnosno pandemija.“

  Neke građane je zanimalo i da li će biti konkursa za prijem novih kadeta u Policiju ove godine, na što je šef Policije odgovorio potvrdno, ali se treba uzeti u obzir pandemija.

  „Moram reći, mi nemamo manjak, broj koji imamo je broj policijskih službenika koji je propisan. Drugi su ga proširivali, uvećavali kroz različite razloge, ali mi smo ostali na istom broju kako je to propisano, odnosno kako je uspostavljena Policija Brčko distrikta BiH“, te je dodao da će najvjerovatnije biti konkursa koji će se odnositi na Specijalnu jedinicu policije.

  Video: Kompletna emisija
  Novinarka: Azra Bijedić

  Čitano

  Povezani članci