Šef Policije Brčko distrikta: Da li se kažnjava kretanje u grupama i otkad se računa izolacija?

  Foto-ilustracija

  U drugoj video emisiji uživo „Građani pitaju“, u produkciji Informativnog portala Otisak.ba, šef Policije Brčko distrikta Goran Pisić, odgovarao je na pitanja vezana za mjere izolacije.

  Kažnjavanje kretanja u grupama

  Građani su, uprkos mjerama zabrane okupljanja i kretanja više od tri lica, primijetili osobe koje se kreću u grupama, kao i grupe djece koja se igraju po parkovima i igralištima, te se postavlja pitanje zašto se te osobe ne kažnjavaju?

  Šef Policije tvrdi da to nisu tačni navodi i da Policija po prijavama reaguje tako što vrše provjeru navoda prijave i dokumentuju, te prekršajno procesuiraju.

  Što se tiče kretanja djece, kazao je kako je primijećeno okupljanje djece mlađe od 10 godina u dva dijela grada, na Kolobari i Ilićki, posebno kada je sunčano i toplo vrijeme, u poslijepodnevnim satima.

  „Policijski službenici kada izađu, naravno ne možemo mi djecu hvatati, to je stvar odgovornosti roditelja i nepoštivanja preporuka koje su dali Krizni štab i Svjetska zdravstvena organizacija. Ali je evidentno da se podnose prekršajne prijave za kretanje u grupama i ono što mogu reći je da veliki dio građana Brčko distrikta apsolutno poštuju te mjere“, navodeći pozitivan primjer disciplinovanih građana koji nose rukavice i maske kao zaštitnu opremu, iako to nije naredba, nego preporuka, a ako nemaju opremu mogu se vidjeti sa šalovima ili maramama koji to zamjenjuju.

  Izolacija se računa od dana kontakta sa zaraženim licem

  Građani su uočili problem oko dana od kojeg se računa izolacija, koji je bio dolaskom u Pododjeljenje za javno zdravstvo Brčko distrikta BiH, te zašto se taj datum ne računa od onda kada je osoba stupila u kontakt sa zaraženom osobom?

  Pisić objašnjava kako su to počeli primjenjivati od 09. aprila, naravno ukoliko se može uočiti tačan datum, te sanitarni inspektor donosi rješenje ukoliko se može utvrditi tačan datum, od tada teče rješenje o izolaciji u trajanju od 28 dana.

  Postoji baza COVID-19, u kojoj se nalaze rješenja svih građana koji imaju rješenje o izolaciji, te zbog toga nema potrebe da Policiji budu dostavljena sva rješenja o izolaciji, jer se putem te informatičke baze lako može provjeriti.

  „Policija ne nosi rješenja, niti ih raznosi. Policija može donijeti prekršajni nalog ukoliko neko ne poštuje naredbe ili propise koji su doneseni, a vezano za pandemiju. Policija na početku, to je na samom početku, išla je sa inspektoratom s obzirom da su različite službe u Brčko distriktu tražile pomoć policijskih službenika prilikom djelovanja u prostorima gdje je trebalo ostvariti kontakt sa licima prema kojima su određene mjere zdravstvenog nadzora usmjerene“, rekao je on.

  Građane Brčko distrikta je zanimalo i do kada će biti izolovani, odnosno kada će se moći slobodno kretati gradom, a Pisić smatra da građani jesu slobodni, te da ova situacija nije pogodila samo Brčko ili Bosnu i Hercegovinu nego cijeli svijet, pa zato se i šalju u izolaciju oni koji dolaze iz inostranstva ili osobe koje su imale kontakt sa zaraženima.

  „Kakve će mjere biti u budućnosti, to zavisi od drugih nadležnih organa, ne zavisi od Policije, pa ni od mene kao šefa Policije“, kazao je Pisić.

  Video: Kompletna emisija
  Novinarka: Azra Bijedić
  --