Šef brčanske Policije: Problem sa fiktivno prijavljenim osobama

Foto: Vlada BDBiH

Šef Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Goran Pisić na današnjoj konferenciji za medije ispred brčanske Gradske vijećnice osvrnuo se na ranije informacije u medijima vezane za oboljele od korona virusa.

On je kazao da je Policija zajedno s Tužilaštvom ove lokalne zajednice pokrenula istragu i zatražila uključivanje kolega iz Federalne uprave policije u vezi slučaja koji se odnosi na zaraženu osobu iz Špionice.

“Ta gospođa ima zdravstveno osiguranje u Distriktu preko svog supruga koji je fiktivno prijavljen na teritoriji Distrikta, a živi na području Špionice. Bilo je riječi da je bila u staračkom domu i mi smo s kolegama u potpunosti rasvijetlili i prve i druge kontakte gospođe i utvrdili da ona nije boravila u staračkom domu, nego da je boravila u njihovom zajedničkom domaćinstvu na području sela Špionica. Ona se trenutno nalazi u Bolnici u Brčkom i identifikovali smo sve kontakte i stavili pod izolaciju ta lica. Napominjem da za one osobe koje daju netačne informacije Policiji na terenu Policija pokreće krivičnu istragu i lišava slobode takva lica”, naveo je.

Prema njegovim riječima, ženska osoba koja je preminula jučer u Tuzli bila je nastanjena u Pelagićevu i također je imala fiktivno prebivalište u BDBiH.

“Ta osoba je sredinom marta zbog srčanih tegoba primljena u JZU Zdravstveni centar Brčko i transportovana je na Kliniku za srce u Tuzlu gdje je operisana, ali oko 24. marta zakomplikovalo se zdravstveno stanje, nakon čega je podlegla. Testirana je i na korona virus i ista osoba je bila pozitivna. Također, mi smo identifikovali sve osobe koje su koristile usluge te klinike i donijeli rješenja o izolaciji po zakonskoj proceduri. Inspektorat je izdao rješenja na osnovu potvrđenih informacija koje je Policija Brčko distrikta BiH sprovela”, naveo je Pisić, dodavši da su u izolaciji i osobe koje su imale kontakt sa zaraženom osobom koja je došla iz Austrije.

Kada je riječ o klasteru iz Špionice, on je istakao da su brzo djelovali sa kolegama iz Srebrenika i identificirali sve kontakte.

Osobe koje su kršile izolaciju, a u vezi su sa ovim klasterom, identificirane su i stavljene u izolaciju te se prema takvim osobama, po njegovim riječima, preduzimaju rigoroznije mjere kontrole.

“Mi smo jučer u toku dana lišili slobode dva lica i zatvorili u kuću i zapečatili kuću. Razlog pečačenja jeste zato što ta lica nisu poštovala mjere izolacije u prethodnom periodu i mi smo uradili onako kako zakon nalaže. Lica nisu zatvorena u kuću u smislu da neće imati ono što trebaju da imaju. Ono što im je potrebno od medicinskog nadzora i drugih namirnica imaju, i utvrđen je način postupanja prema njima”, pojasnio je.

Pisić je rekao da će se eventualno procesuiranje fiktivno prijavljenih osoba ostaviti za period nakon vanrednih okolnosti, s obzirom na to da je Policija trenutno u punom kapacitetu usmjerena na provođenje mjera i naredbi u vezi sa korona virusom.

Novinar: Adis Mujdanović
Video: Kompletna današnja konferencija za medije

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

four × = twenty eight