More

  Šef Brčanske policije: Nisu mogući ratni sukobi

  Brčanska Policija je izrazila zahvalnost građanima Distrikta koji su pružali različite vidove informacija i podrške u očuvanju dostignute stabilnosti i dobrih međunacionalnih odnosa, posebice u minulih mjesec-dva.

  Ista zahvalnost, usmjerena je i ka predstavnicima zvaničnog političkog i vjerskog života, koji su svojim umirujućim izjavama omogućili Policiji da profesionalno djeluje i u ovom kontekstu.

  „Pronašli smo adekvatan operativni odgovor kad je u pitanju kretanje navijačkih grupa sa zastavama kroz naselje Ilićka, ali i kod precrtavanja grafita, koji podsjeća na žrtve u Srebrenici, na zidu Brčanskog gradskog mezarja Ivici, kroz otkrivanje i procesuiranje počinilaca. Takođe smo procesuirali i pripadnike jednog udruženja, koje egzistira van teritorije Distrikta i čiji članovi su, u vojnim uniformama se kretali po gradu, a to naš Zakon o mirnom okupljanju, ne dozvoljava“, rekao je šef brčanske Policije Goran Pisić.

  U Policiji očekuju da kroz sudski proces počinioci budu adekvatno sankcionisani, kako se ova i slična djela i zbog te činjenice, ne bi ponavljala.

  „Mi ćemo svakako i po uputama ovdašnje Vlade, ali i po sopstvenim operativnim zadacima nastaviti preventivno djelovati, pa smo tako zakazali novi konsultativni sastanak sa vođama navijačkih grupa“, ističe Pisić.

  Distrikt je, kao istinska multietnička zajednica jako ranjiva, posebno kada se u vidu ima situacija u ostatku BiH, odnosno aktuelni politički odnosi u našoj zemlji.

  “Ono što mi je drago, jeste da je politički odgovor svih političkih subjekata u Distriktu, bez obzira da li su u poziciji ili opoziciji, bio adekvatan spram perioda kroz koji smo prošli, te da su na određene incidentne situacije, faktički ovdašnji političari slali jake i jako pozitivne poruke koje su prihvaćene od građana“, akcentirao je Pisić.

  Imajući i sve navedeno u vidu Pisić, stanovnicima Distrikta, koji se plaše najcrnjeg scenarija jasno poručuje:  

  „Nemoguće je da dođemo u tu vrstu situacije da na području Distrikta ili BiH, dođe do izbijanja ratnih sukoba.“

  IZVOR: RADIO BRČKO

  Čitano

  Povezani članci