Sedme večeri festivala “Djetinjstvo u Agramu” zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta “Gavella”

U sklopu Internacionalnih teatarskih susreta Brčko distrikta BiH večeras će na kazališnim daskama biti igrana predstava “Djetinjstvo u Agramu” zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta “Gavella”.

“Djetinjstvo u Agramu” zauzima specifično mjesto u memoarsko-dnevničkom dijelu Krležina opusa. Taj naslov otkriva ishodišne fascinacije i slike iz kojih će se razviti kolosalni opus velikog pisca. U adaptaciji dnevnika – ispovjedne proze “Djetinjstvo u Agramu”, kao i “Fragmenata”, rekonstruiramo prizore iz Krležina djetinjstva. Autobiografski tekst “Fragmenti” pisan je u dramskoj formi i idealan je okvir za kazališnu adaptaciju “Djetinjstva u Agramu”, u kojoj se Krleža oslobađa nametnutih pogleda na svijet. U “Fragmentima” Krleža ruši dječji oltar i gradi kazalište kao presudni oblik slobode. Kućni oltar preobrazio je u živućeg histriona i novu kazališnu čaroliju. Naime, u autobiografskoj prozi “Djetinjstvo 1902-03”, koja je izvorno dio dnevnika iz ratnih godini 1942./43., pisanoj u proljeće i ljeto 1942. godine, Krleža bilježi kako je kao dječak jedne vizionarne noći kršćanski kreacionizam zamijenio Darwinovim evolucionizmom: deteleogizirao je sliku Čovjeka i sveo je na materiju, što mu je objavilo sumrak bogova i historijskoga patosa…

- Reklama -

GDK “Gavella” i Festival Miroslav Krleža

Redateljica: Senka Bulić

Dramaturginja: Ana Prolić

Scenograf: Tomislav Ćurković

Kostimografkinje: Nina Silobrčić, Emilija Šušković Jakopac

Vizualni identitet predstave: Ivona Đogić Đurić / Crtaona Studio

Autor fotografija: Saša Novković

Igraju:

Andrej Dojkić

Marko Petrić

Ivana Bolanča

Ana Kvrgić

Sven Medvešek

Siniša Ružić

Glazbenici:

Lucija Barišić

Matija Antolić

Inspicijentica: Ana Dulčić

Praizvedba: 01.srpnja 2021., atrij Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža

Premijera u GDK “Gavella”: 23. veljače 2022., KUC Travno

Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

× two = 4