More

  Sead Softić: Bošnjaci za imenovanje Zekerije Mujkanovića

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Pravosudna komisija Brčko distrikta na jučerašnjoj sjednici ponovo je donijela odluku, po treći put, da se na poziciju člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) izabere sudija Dragan Tomaš, koji se izjašnjava kao “Ostali”, iako VSTV zahtijeva da se imenuje Bošnjak, saznaje Otisak.ba.

  Ova komisija je ranije dva puta izabrala Tomaša za člana VSTV-a BiH, kršeći odluku VSTV-a, koji je tražio da se na tu poziciju izabere, kako je navedeno, Bošnjak muškog spola. Sada je ta odluka i treći put prekršena.

  Imenovanje “Ostalog” umjesto Bošnjaka

  Esad Atić, zastupnik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u Skupštini Brčko distrikta BiH, kazao je za Faktor da je Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH pokušala “progurati” Tomaša.

  – On se kod izbora na poziciju šefa gruntovnice Osnovnog suda Brčko distrikta BiH izjašnjavao kao Srbin, a sad kao Ostali. Međutim, on sam nije ni bitan u čitavoj ovoj priči. Bitno je da je VSTV tražio izričito Bošnjaka, a to oni nisu ispoštovali – naglasio je Atić.

  Sead Softić, zastupnik Stranke demokratske akcije u Skupštini Brčko distrikta BiH, kazao je za Faktor da je predsjednik Pravosudne komisije na sjednici Skupštine u odgovoru na zastupničko pitanje rekao da su dobili instrukciju iz VSTV-a da to bude Bošnjak muškog spola.

  – Bošnjaci su za imenovanje Zekerije Mujkanovića (glavni tužilac u Tužilaštvu Brčko distrikta BiH, op. a.) za člana VSTV-a BiH ispred Brčko distrikta, čemu se protive Srbi – potvrdio je Softić za Faktor.

  Bošnjaci uz to ističu da je u Brčkom na sceni grubo kršenje Ustava BiH, Statuta Brčko distrikta BiH i drugih zakona koji garantiraju konstitutivnost naroda.

  Sporne odluke VSTV-a

  Zijadu Kadriću, aktuelnom članu VSTV-a BiH iz Brčko distrikta BiH, mandat je istekao 2. aprila. Iako se naglašava profesionalnost pri imenovanju za sudije i tužioce u BiH, činjenica je da se pri tome VSTV vodi, ili bi se trebao voditi i nacionalnim sastavom, s izuzecima u nekim slučajevima.

  Posljednja dva primjera su izbor Ranka Debevca za predsjednika Suda BiH, kad je rezultat glasanja bio 6:5, pri čemu su svi Bošnjaci bili protiv. Član VSTV-a Zijad Kadrić je tom prilikom ocijenio da su “Bošnjaci protjerani iz pravosuđa”.

  VSTV BiH, na čelu sa sudijom Osnovnog suda u Banjoj Luci Goranom Tegeltijom, donio je sredinom februara odluku o poništenju imenovanja sudija u Općinski sud Čitluk, donesenu tri mjeseca ranije. Ranijom odlukom imenovane su dvije sutkinje iz bošnjačkog naroda, jedna iz hrvatskog te jedna sutkinja iz srpskog naroda – Gorjana Šajin, Gordana Puljarević, Aida Hidović i Evelina Zadić.

  Novom odlukom je udovoljeno zahtjevima Hrvata, prije svih iz redova HDZ-a BiH, koji su isticali da u Čitluku živi 98 posto Hrvata. Tako su za sudije imenovani Gorjana Šajin, Anđela Ljubić Čović, Boris Herceg i Aida Hidović, čime je “popravljen” nacionalni balans u korist Hrvata.

  Nacionalni sastav u Brčkom

  Inače, predsjednik Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH Safet Pizović nedavno je saopćio podatke o zaposlenima u tamošnjem pravosuđu.

  Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH ima ukupno 61 zaposlenog, od kojih je 21 Srbin, 24 Bošnjaka, 15 Hrvata i jedan neopredijeljen. Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH ima osam članova, od kojih su tri Bošnjaka, tri Hrvata i dva Srbina.

  Apelacioni sud Brčko distrikta BiH ima osam sudija, od kojih tri Srbina, tri Hrvata i dva Bošnjaka. Osnovni sud Brčko distrikta BiH ima dvadeset sudija, od kojih devet Srba, šest Bošnjaka, četiri Hrvata i jedan “Ostali”.

  Tužilaštvo Brčko distrikta BiH ima devet tužilaca, od kojih su tri Srbina, četiri Bošnjaka i dva Hrvata. U Apelacionom sudu Brčko distrikta BiH zaposleno je devet Srba, osam Bošnjaka i tri Hrvata.

  U Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH zaposleno je četrdesetsedam Srba, četrdeset Bošnjaka, šesnaest Hrvata, jedan “Ostali” i jedan neopredijeljen. U Tužilaštvu Brčko distrikta BiH zaposleno je trinaest Bošnjaka, deset Srba i četiri Hrvata.

  U Kancelariji za pravnu pomoć Brčko distrikta BiH trenutno nema zaposlenih Hrvata, budući da je advokatu iz hrvatskog naroda prestao radni odnos 22. februara 2017. i u toku je konkurs za upražnjenu poziciju, a zaposleno je šest Bošnjaka i četiri Srbina. U Pravobranilaštvu Brčko distrikta BiH zaposleno je sedam Srba, sedam Bošnjaka te pet Hrvata.

  U Osnovnom sudu u Brčkom trenutno nedostaju četverica sudija Bošnjaka, a u Apelacijskom sudu jedan, koji zbog toga uopće ne može funkcionirati.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − five = one