Sead Šadić: Nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH je krivično djelo!

  Foto: Arhiva

  Poštovani mlađi kolega Srđane Blažiću (izvor zvanični web Vlade  Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ako su podaci tačni),  od tebe sam i očekivao reakciju pošto si se ti već pokazao kao neko ko ne poštuje Zakone i Statut Brčko distrikta Bosne i Hercegovine zajedno sa gradonačelnikom Brčko distritka Bosne i Hercegovine kada ste izvršili postavljanje i otkrivanje ploče za koju institucije tada nisu imale ni zahtjev.

  Da li je tada prekršen Zakon o komunalnim djelatnostima Brčko distrikta Bosne i Hercegovine kao i Zakon o spomenicima i simbolima Brčko distrikta Bosne i Hercegovine?

  Osim toga, početkom godine si obilježio i na Trgu mladih -9. januar u Brčkom koji je Ustavni sud presudio kako je presudio i podsjećam, nepoštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je krivično djelo.

  Treba li upitat poštuješ li Statut Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, i zašto si mimo Statuta isticao drugu zastavu, zašto kao šef Odjela na Pododjelu za informatiku nisi obezbijedio i postavio zastavu Bosne i Hercegovine. Smeta ti?

  Onome kome smeta državna zastava ne poštuje Ustav Bosne i Hercegovine i Statut Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Članom 3. Statuta Brčko distrikta Bosne i Hercegovine propisano je Distrikt nema drugu zastavu i grb, osim zastave i grba Bosne i Hercegovine.

  Moram istaći da je nepoštivanje odluka Ustavnog suda Bosne Hercegovine protuustavno i krivično djelo na koje trebaju reagovati institucije Bosne i Hercegovine i institucije međunarodne zajednice, najprije Supervizor za Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, kako bi procesuirali one koji ne poštuju navedene odluke.

  Trebam li te podjestiti da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine  odbio kao neosnovan zahtjev 30 poslanika Narodne skupštine manjeg bh.entiteta RS (zahtjev od 12.oktobra 2016 godine) za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Dana nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine i potvrdio da je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine državni praznik Bosne i Hercegovine.

  Tačno je da nema novog Zakona o državnim praznicima, ali prema kontinuitetu zakona, na snazi je stari zakon, koji propisuje kao praznik samo dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine te od tebe kao mlađeg kolege očekujem da dosljedno primjenjuješ vladavinu prava na koju se često poziva i sam gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Autor: Sead Šadić

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ two = two