More

  Sead Jusić, zamjenik ministra odbrane BiH: Neutralnost se daleko više plaća, nego članstvo u NATO-u

  Realno mi jesmo u NATO-u, mi samo nismo NATO i nismo ispunili NATO standarde. NATO je oko nas i prema tome apsolutno je interes svih, ama baš svih da radimo na dostizanju NATO standarda, rekao Jusić.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Povodom najave da bi NATO sutra u Briselu mogao donijeti odluku o aktiviranju MAP-a (Akcioni plan za članstvo) za Bosnu i Hercegovinu zamjenik ministra odbrane Sead Jusić istakao je da ne vidi niti jedan razlog zbog kojeg bi, neko ko želi mir i stabilnost BiH, blokirao put zemlje ka NATO savezu. Kazao je i da se neutralnost zemlje daleko više plaća, nego članstvo u sjevernoatlantskom vojnom savezu, javlja Anadolu Agency (AA).

  Jusić je podsjetio da se BiH, kada je u pitanju politički i pravni okvir iz kojeg proizilazi mogućnost implementacije programa MAP-a, svojom odbrambenom politikom opredijelila za euroatlantske integracije, a samim tim i za NATO, što je pretočeno u Zakon o odbrani u kojem su precizirane dužnosti svih od članova Predsjedništva, pa do zadnjeg u BiH da su dužni raditi i istrajavati na tom putu.

  “Ne vidim nijedan realni i objektivan razlog da to neko i dalje ne čini u kontinuitetu, jer politički subjekti i akteri, koji su to donijeli ili donosili ranije, apsolutno su i danas na političkoj sceni BiH. Druga stvar, to je apsolutno u interesu svih građana i svih naroda u BiH. Jer, realno mi jesmo u NATO-u, mi samo nismo NATO i nismo ispunili NATO standarde. NATO je oko nas i prema tome apsolutno je interes svih, ama baš svih da radimo na dostizanju NATO standarda i da u ukupnom kontekstu ostanemo NATO“, smatra Jusić.

  On je kazao da ne vidi razlog da svi oni koji žele mir, stabilnost i prosperitet BiH budu bilo kakva smetnja na putu ka NATO.

  “Ne postoji besplatna neutralnost. Pogledajte zemlje Evrope koje su neutralne ili čiju neutralnost neko garantuje. To se daleko više plaća, nego, recimo, maksimalno članstvo, što od nas traže partneri dva posto GDP-a. I to je dodatni interes da budemo NATO, uz sve dodatne benificije u pogledu ekonomije i regulisanja ukupnih pitanja u pogledu pravnog, pa i političkog sistema, a što bi BiH učinilo perspektivnom zemljom, sigurnom zemljom za našu mladost“, naglasio je Jusić.

  General-pukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, također, je naglasio da bi članstvo u NATO-u donijelo mnoge pogodnosti za BiH, posebno u smislu sigurnosti.

  “Aktivacija MAP-a, odnosni početak prvog nacionalnog ciklusa za pridruživanje NATO-u, ustvari je šansa za BiH. U MAP ne primaju se Oružane snage BiH, već država BiH. To samo po sebi daje veliku pretpostavku o nastavku integracije procesa BiH, kreiranju boljeg sigurnosnog ambijenta, koji će po mnogo čemu stvoriti pretpostavku za unapređenje ekonomskih investicija i stvaranje boljih uslova za život i rad građana BiH“, kazao je Mašović i dodao:

  “Ono što je vrlo bitno napomenuti da BiH kroz angažman OS BiH u, između ostalog u NATO-u, ali i u UN, i EU voženim misijama, je prepoznat kao kredibilan partner koji je iskazao vrlo jasno želju i opredjeljenje da želi da ide procesom NATO, ali i EU integracija i ovo je fantastična prilika za BiH da kroz proces budućih reformi stvori bolje okruženje.“

  Mašović je na kraju istakao da bi aktiviranje MAP-a u narednom vremenskom periodu, kroz provedbu reformi, mogao OS BiH donijeti razvojni budžet, kojim bi se krenulo i proces modernizacije, poboljšanja uslova za život i rad, operativnosti OS BiH.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five × = fifty