SDS predlaže koncentracionu vlast

  Milan Purić naglasio da SDS i NDP nikada nisu tražili smjenu "srpskog gradonačelnika", te da "on se očigledno odlučio za eliminisanje Kluba SDS-NDP... na štetu srpskog nacionalnog interesa".

  S lijeva na desno: Radoslav Bogićević, Milan Purić i Saša Tanić [Otisak.ba]

  Srpska demokratska stranka (SDS) predlaže stvaranje koncentracione vlasti u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine.

  Kazao je to zastupnik ove stranke u brčanskoj Skupštini Milan Purić na konferenciji za medije u srijedu.

  “Predlažemo da svi srpski poslanici uđu u skupštinsku većine. Ne protiveći se isto tako da i predstavnici drugih naroda budu svi članovi skupštinske većine, čime bi se jasno stvorila koncentraciona vlast, za koju ne mislimo da je najbolje rješenje, ali bi sigurno bilo bolje od ovako nakaradnog rješenje koje je, čini mi se, sada na pomolu”, izjavio je Purić.

  Nepoštivanje principa

  Na pitanje novinara o razgovorima sa ostalim predstavnicima trenutne skupštinske većine o koncentracionoj vlasti, on je odgovorio da zvaničnih razgovora nije bilo, jer nije bilo ni sastanaka skupštinske većine, kao ni predstavnika zastupničkih klubova.

  Od ranije uspostavljeni princip da dio skupštinske većine budu većinski predstavnici svakog naroda se ne poštuje, naglasio je Purić, navodeći primjer zastupnika iz reda hrvatskog naroda.

  “Očigledno je da on služi samo kao alibi za potrebe nekih stranaka koje bi da eliminišu eventualno opasne konkurente iz skupštinske većine.”

  Potpis Vojnovića? ‘Nož u leđa Stranci’

  Na pitanje o podršci koju je zastupnik SDS-a Uroš Vojnović potpisom pružio gradonačelniku Miliću, zajedno sa zastupnicima SNSD-a i Socijalističke partije (SP), Purić je odgovorio da je “Vojnović slijedio politiku koju nisi utvrdili organi Stranke, odnosno slijedio politiku druge stranke, što je nespojivo sa članstvo u Stranci”.

  “Lični čin takvog tipa je u stvari nož u leđa Stranci na čijoj je listi, i to na broju 1, osvojio mandat po kojem je ušao u Skupštinu. Čak dalje ponašanje mislim da vodi pokušaju cijepanja Stranke, odnosno uništenja. To ćemo onemogućiti i spriječiti u korijenu.”

  Zajedno učešće Kluba SDS-NDP

  Naglasio je da SDS i NDP nikada nisu tražili smjenu “srpskog gradonačelnika”, te da “on se očigledno odlučio za eliminisanje Kluba SDS-NDP… na štetu srpskog nacionalnog interesa”.

  “Sad u skupštinskoj većini ima manje predstavnika Srba nego što je do sada bilo. I pritom neriješen problem nedostajućeg Hrvata odnosno HDZ-a (Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine) koji čini skupštinsku većinu sa dva člana.”

  Zastupnik NDP-a Radoslav Bogićević potvrdio je da će ovaj skupštinski klub i dalje zajedno nastupati, bez obzira da li bili su većini iili opoziciji.

  Bez protivljenja smjenama

  Ukoliko gradonačelnik Siniša Milić (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) posegne za smjenama predstavnika SDS-a u izvršnoj vlasti, Purić kaže da se SDS neće tome protiviti.

  “Dovoljno je da obavijesti naše ljude i podnijet će ostavke. Neće čekati da ih on razrješava. Ali naravno, mi ćemo na stanovištu politike koju zastupaju naše stranke (Klub SDS-Narodni demokratski pokret) jasno boriti se da ovo ispravimo i da ovako narušene međusobne odnose eliminišemo u budućem radu”, naveo je Purić.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  4 × five =