More

  SDA: U bezočnoj borbi za vlast Radončić gazi najveće vrijednosti na kojima je utemeljena BiH

  Zgražavajuće su neistine koje je Fahrudin Radončić iznio u emisiji RTRS "Telering" o rahmetli Aliji Izetbegoviću i Bošnjačkom saboru održanom 1993. godine.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  – Zgražavajuće su neistine koje je Fahrudin Radončić iznio u emisiji RTRS “Telering” o rahmetli Aliji Izetbegoviću i Bošnjačkom saboru održanom 1993. godine.

  Na pitanje novinara – je li 1993. godine pravljena muslimanska BiH, Radončić je odgovorio: “Mi imamo historijska fakta da su predsjednici Tuđman i Milošević to nudili predsjedniku Izetbegoviću. Izetbegović je ’93. u Holiday Innu napravio neki fantomski bošnjački sabor, koji je podržao tu ideju. Onda je u opkoljenom Sarajevu došlo do velike pobune bošnjačkih, ali i velikog dijela srpskih i hrvatskih intelektualaca da je to suludo. Pod tim pritiskom došlo je do korekcije bošnjačke politike da ne ide u pravcu podjele zemlje, nego u pravcu reintegracije BiH.”

  Citiranom izjavom Fahrudin Radončić ponavlja sve ono što je velikosrpska propaganda izmišljala pravdajući agresiju na BiH. On je u stilu Riste Đoge, iznošenjem laži o Aliji Izetbegoviću i razlozima sazivanja, odnosno rezultatima Bošnjačkog sabora, amnestirao zločince koji su izvršili agresiju na BiH i krivicu za rat i stradanje ponovo pokušao prenijeti na Bošnjake optužujući ih da su htjeli podijeliti BiH i stvoriti muslimansku državu.

  Podsjećamo zlonamjernog Radončića na činjenice koje su poznate svim bh. patriotima: Na Prvom Bošnjačkom saboru održanom u opkoljenom Sarajevu 27. i 28. septembra 1993. godine ispisane su neke od najznačajnijih stranica historije BiH i Bošnjaka. Kompletan državni i vojni vrh sa predsjednikom Alijom Izetbegovićem na čelu, vodeći ljudi Islamske zajednice u BiH i najznačajnijih kulturnih institucija, predstavnici akademske zajednice, 377 sabornika i 88 zastupnika iz svih okruga BiH odbili su tada pokušaj nametanja zlokobnog plana o podjeli BiH. Jednoglasno je odbačen tzv. Ženevski mirovni plan koji je predviđao stvaranje tri etničke republike sa pravom na secesiju u okviru labave državne zajednice. Eho ove hrabre i sudbonosne odluke odjeknuo je u svjetskoj javnosti kao herojski izbor između ponuđenog nepravednog mira i nastavka pravedne borbe za opstanak naroda i cjelovitu državu Bosnu i Hercegovinu.

  Na istom zasjedanju, Bošnjački sabor donio je još jednu historijsku odluku – usvojena je Deklaracija kojom je bosanskim muslimanima vraćeno nacionalno ime Bošnjak.

  U bezočnoj borbi za vlast Fahrudin Radončić pokazuje da je spreman pogaziti najveće vrijednosti na kojima je utemeljena ova država, kao i najveće vrijednosti bošnjačkog naroda. Radončić je ovim nastupom nastavio svoje subverzivno djelovanje i zato ne čude izjave koje je davao na suđenju u Prištini braneći svog partnera Keljmendija, a optužujući Bošnjake za početak rata u BiH – kaže se u saopćenju SDA.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six × = 42