SDA: U bezočnoj borbi za vlast Radončić gazi najveće vrijednosti na kojima je utemeljena BiH

  Zgražavajuće su neistine koje je Fahrudin Radončić iznio u emisiji RTRS "Telering" o rahmetli Aliji Izetbegoviću i Bošnjačkom saboru održanom 1993. godine.

  Radončić ponavlja sve ono što je velikosrpska propaganda izmišljala pravdajući agresiju na BiH Radončić ponavlja sve ono što je velikosrpska propaganda izmišljala pravdajući agresiju na BiH

  – Zgražavajuće su neistine koje je Fahrudin Radončić iznio u emisiji RTRS “Telering” o rahmetli Aliji Izetbegoviću i Bošnjačkom saboru održanom 1993. godine.

  Na pitanje novinara – je li 1993. godine pravljena muslimanska BiH, Radončić je odgovorio: “Mi imamo historijska fakta da su predsjednici Tuđman i Milošević to nudili predsjedniku Izetbegoviću. Izetbegović je ’93. u Holiday Innu napravio neki fantomski bošnjački sabor, koji je podržao tu ideju. Onda je u opkoljenom Sarajevu došlo do velike pobune bošnjačkih, ali i velikog dijela srpskih i hrvatskih intelektualaca da je to suludo. Pod tim pritiskom došlo je do korekcije bošnjačke politike da ne ide u pravcu podjele zemlje, nego u pravcu reintegracije BiH.”

  Citiranom izjavom Fahrudin Radončić ponavlja sve ono što je velikosrpska propaganda izmišljala pravdajući agresiju na BiH. On je u stilu Riste Đoge, iznošenjem laži o Aliji Izetbegoviću i razlozima sazivanja, odnosno rezultatima Bošnjačkog sabora, amnestirao zločince koji su izvršili agresiju na BiH i krivicu za rat i stradanje ponovo pokušao prenijeti na Bošnjake optužujući ih da su htjeli podijeliti BiH i stvoriti muslimansku državu.

  Podsjećamo zlonamjernog Radončića na činjenice koje su poznate svim bh. patriotima: Na Prvom Bošnjačkom saboru održanom u opkoljenom Sarajevu 27. i 28. septembra 1993. godine ispisane su neke od najznačajnijih stranica historije BiH i Bošnjaka. Kompletan državni i vojni vrh sa predsjednikom Alijom Izetbegovićem na čelu, vodeći ljudi Islamske zajednice u BiH i najznačajnijih kulturnih institucija, predstavnici akademske zajednice, 377 sabornika i 88 zastupnika iz svih okruga BiH odbili su tada pokušaj nametanja zlokobnog plana o podjeli BiH. Jednoglasno je odbačen tzv. Ženevski mirovni plan koji je predviđao stvaranje tri etničke republike sa pravom na secesiju u okviru labave državne zajednice. Eho ove hrabre i sudbonosne odluke odjeknuo je u svjetskoj javnosti kao herojski izbor između ponuđenog nepravednog mira i nastavka pravedne borbe za opstanak naroda i cjelovitu državu Bosnu i Hercegovinu.

  Na istom zasjedanju, Bošnjački sabor donio je još jednu historijsku odluku – usvojena je Deklaracija kojom je bosanskim muslimanima vraćeno nacionalno ime Bošnjak.

  U bezočnoj borbi za vlast Fahrudin Radončić pokazuje da je spreman pogaziti najveće vrijednosti na kojima je utemeljena ova država, kao i najveće vrijednosti bošnjačkog naroda. Radončić je ovim nastupom nastavio svoje subverzivno djelovanje i zato ne čude izjave koje je davao na suđenju u Prištini braneći svog partnera Keljmendija, a optužujući Bošnjake za početak rata u BiH – kaže se u saopćenju SDA.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  four + three =