SDA Sandžaka protiv odlaska Bošnjaka u rezervni sastav

  Dok Ministarstvo odbrane Srbije tvrdi da nema razloga da iko bude zabrinut, SDA Sandžaka traži izuzeće Bošnjaka iz vojnih vježbi.

  Od 1990-ih Bošnjaci s područja Sandžaka nisu pozivani na vojne vježbe [Anadolija]

  Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka zatražila je od Ministarstva odbrane Republike Srbije i, kako je navedeno, srbijanske vojske da Bošnjake Sandžaka izuzmu iz pozivanja i raspoređivanja u rezervni sastav i učešća u vojnim vježbama, prenosi Otisak.ba.

  Iz Ministarstva odbrane Republike Srbije i Vojske Srbije (VS) ističu da nema razloga da bilo ko bude uznemiren pozivom da služi u rezervnom sastavu Vojske Srbije.

  - Reklama -

  Generalni sekretar SDA Sandžaka Ahmedin Škrijelj rekao je da se Bošnjaci neće odazivati takvim pozivima kako sebe ne bi izlagali rizicima i realnim opasnostima po život, prenosi agencija Anadolija.

  “Imajući u vidu zločine koje je srpska vojska počinila nad Bošnjacima, koji do danas nisu rasvijetljeni i kažnjeni, zahtijevamo od srbijanskog pravosuđa da realan i objektivan strah Bošnjaka od srbijanskih oružanih snaga ne uzimaju kao otežavajuću okolnost i osnov za kažnjavanje Bošnjaka zbog neodazivanja na vojne vježbe i raspoređivanje u rezervni sastav srbijanske vojske. Svako nasilno odvođenje i kažnjavanje Bošnjaka koji se ne odazovu u rezervni sastav i na vojne vježbe smatraćemo organizovanim državnim nasiljem sa ciljem zastrašivanja Bošnjaka”, rekao je Škrijelj.

  ‘Državno nasilje’

  On je naveo da se SDA Sandžaka ovim povodom obratila predsjedniku Republike Srbije, predsjednici Vlade i ministru odbrane sa zahtjevom da izuzmu Bošnjake iz raspoređivanja u rezervni sastav srbijanske vojske i upućivanja na vojne vježbe sve dok se, kako je podvukao, ne otkriju i kazne pripadnici srpske vojske koji su učestvovali u zločinima nad Bošnjacima i dok se ne utvrdi konačno rješenje za položaj i status Bošnjaka i Sandžaka.

  Prema Škrijeljovim riječima, stranci SDA Sandžaka javio se veliki broj zabrinutih roditelja, čija su djeca dobila pozive za raspoređivanje u rezervni sastav srbijanske vojske i učešće u vojnim vježbama, sa zahtjevom da ih zaštite od te vrste pritisaka i opasnosti po život.

  “Nasilno odvođenje i kažnjavanje Bošnjaka koji se ne odazovu u rezervni sastav i na vojne vježbe smatraćemo organizovanim državnim nasiljem sa ciljem zastrašivanja Bošnjaka. Bošnjaci u srbijanskoj vojsci i drugim srpskim oružanim snagama vide prijeteću oružanu silu koja je pokazala neprijateljski odnos prema Bošnjacima od raspada bivše SFRJ (Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija) do danas”, rekao je Škrijelj i pozvao Evropsku uniju da organizuje dijalog između srbijanskih vlasti i legitimnih predstavnika Bošnjaka Sandžaka i posreduje u njemu.

  Predstavnici SDA Sandžaka pokazali su novinarima pozive za javljanja radi saopćavanja rasporeda u rezerni sastav Vojske Srbije, kao i prekršajne prijave i pozive za javljanje na sud zbog neodazivanja na te pozive za šestoricu omladinaca iz Novog Pazara.

  Ministarstvo: ‘Nema razloga za zabrinutost’

  Iz Ministarstva odbrane Republike Srbije odgovaraju da nema razloga da bilo ko bude uznemiren pozivom za vojnu vježbu, odnosno pozivom da služi u rezervnom sastavu Vojske Srbije.

  “U pitanju je redovno pozivanje vojnih obveznika na vojne vežbe, što je praksa koja se primenjuje na ovim prostorima od završetka Drugog svetskog rata, a u pravnom sistemu Republike Srbije primenjuje se od 5. novembra 2009. godine. Na isti ili sličan način obuka rezervnog sastava se reguliše i u mnogim evropskim zemljama”, kaže glasnogovornik Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kapetan fregate Jovan Krivokapić.

  On naglašava da se svi pozivi za služenje u rezervnom sastavu redovno objavljuju na sajtu Ministarstva odbrane i obuhvataju vojne obveznike na teritoriji cijele Republike Srbije.

  “Vojne vežbe rezervnog sastava nemaju veze sa nacionalnom pripadnošću, bilo kojom drugom opredeljenošću, kao ni sa politikom i ne bi ih trebalo koristiti za privlačenje medijske pažnje. One imaju isključivo veze sa zakonima Republike Srbije i pravima i obavezama njenih građana”, ukazao je Krivokapić odgovarajući na upit agencije Anadolija.

  Kako pojašnjava Krivokapić, sva lica u rezervnom sastavu koja imaju raspored u rezervnom sastavu Vojske Srbije, u skladu sa svojom vojnoevidencijskom specijalnošću, odnosno stručnom spremom i zanimanjem, redovno se pozivaju radi obučavanja, osposobljavanja i uvježbavanja za izvršenje misija i zadataka u miru i ratu, na vojne vježbe (vježbe, kursevi i drugi oblici vojne obuke).

  On dodaje da građani u odbrani zemlje imaju pravo i dužnost izvršavati vojnu, radnu i materijalnu obavezu prema planovima odbrane.

  Prema važećim propisima u Srbiji, obaveza lica u rezervnom sastavu jest da se odazove u vrijeme i na mjesto naznačeno u pozivu, koji se dostavlja najkasnije 30 dana prije predviđenog dana javljanja.

  U slučaju neodazivanja predviđena je novčana kazna do 424 eura ili kazna zatvora do 60 dana.

  Pozivi za vojne vježbe i popunu rezervnog sastava Vojske Srbije počeli su stizati na adrese jednog broja vojnih obveznika još od juna 2017, podsjeća agencija Anadolija.

  Od 1990-ih Bošnjaci s područja Sandžaka nisu pozivani na vojne vježbe JNA (Jugoslavenska narodna armija), Vojske Jugoslavije i Vojske Srbije.

  IzvorAl Jazeera

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + 2 = four