More

  SDA poslala poruku Srbiji i Hrvatskoj

  U današnjem obraćanju, Izetbegović se zapitao zašto Savjet za nacionalnu bezbjednost Srbije ne reaguje na izjave predsjednika RS-a Milorada Dodik o, kako je kazao, cijepanju BiH.

  - Advertisement -

  Nakon sjednice Glavnog odbora SDA gdje su izneseni zaključci ove stranke – Halid Genjac, kao predsjednik Glavnog odbora SDA poslao je poruku susjedim državama Srbiji i Hrvatskoj.

  Poruke dvjema zemljama poslane su kao dio zaključaka redovne sjednice Glavnog odbora SDA.

  “Odbacujemo i sa indignacijom osuđujemo orkestrirani napad na SDA i njenog predsjednika Bakira Izetbegovića koji sa apsolutnim povodom provodi dio poltičara i medija iz Srbije i RS. Opredjeljeni smo za jačanje stabilnosti u regionu i razvoj dobrosusjedskih odnosa. To mora biti zasnovano na principima međunarodnog uvažavanja.”

  “Ponovo podsjećamo, jer moramo, političke predstavnike Srbije da Srbija nije garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. Srbija je zbog svoje uloge u agresiju na bih pozvana da potpiše mirovni sporazum i ona je to učinila, a Srbija je pravna nasljednica svih obaveza Jugoslavije”, izjavio je medijima Halid Genjac.

  “Tim potpisom koji je naslijedila, Srbija se obavezala na prekid aktivnosti protiv suverene BiH i na poštivanje njenog suvereniteta. Srbija tim potpisom nije dobila pravo da se miješa u unutrašnja pitanja BiH”, naveo je Genjac prenoseći zaključke.

  Osvrnuli su se i na sporove sa Hrvatskom, oko Pelješkog mosta i potpisom ugovora o gasifikaciji Rafinerije nafte Brod.

  “Pozdravljamo aktivnosti članova SDA povodom izgradnje Pelješkog mosta. Neprihvatljivo je da se gradi na uštrb teritorijalanog integriteta BiH. Prije rješavanja se mora ratificirati ugovor o granici između BiH i Hrvatske, a ugovor su potpisali predsjednici Izetbegović i Tuđman. Ne smije se ugrožavati slobodni pristup BiH moru. To je pristup apsolutne slobode kretanja. Očekujemo da Hrvatska poštuje međunarodno pravo i najnovije stavove EU”, naveo je Genjac.

  SDA je osudila potpis ugovora između entiteta Republike Srpske i Vlade Hrvatske koji se tiče Rafinerije nafte Brod.

  “Suprotan je međunarodnom pravu i Ustavu BiH, i konvencijama na koje su se obavezali. Hrvatska to mora ispraviti, takvi sporazumi se potpisuju isključvo sa dražvama”, jedan je od zaključaka GO SDA.

  Izetbegović o zasjedanju Savjeta za nacionalnu bezbjednost

  Uoči početka sjednice, pred novinare je izašao predsjednik stranke Bakir Izetbegović čije su izjave proteklih sedmica privukle veliku pažnju javnosti u Bosni i Hercegovini, ali i u Srbiji.

  U današnjem obraćanju, Izetbegović se zapitao zašto Savjet za nacionalnu bezbjednost Srbije ne reaguje na izjave predsjednika RS-a Milorada Dodik o, kako je kazao, cijepanju BiH.

  ”Možda bi trebao da se zabrine, i taj nacionalni Savjet trebao da zasjeda kada Dodik kaže da će pocijepati BiH jer time može uvući Srbiju i čitav region u probleme. Ipak kada se nagrađuju ratni zločinci, kada srbijanski predsjednik gospodin Nikolić prima ratne zločince, kada gospodin Nikolić izjavi da Bosna i Hercegovina na njegovce oči nestaje. To može ugroziti cijeli Balkan i nacionalnu sigurnost u Srbiji, a ne emocije i procjene bilo kojeg političara u BiH uključujući i mene”, poručio je Izetbegović.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ seven = one