SDA: Pasivnost OHR-a i PIC-a otvara prostor za novi zamah separatističkim i antidejtonskim aktivnostima

  OHR i PIC se moraju pokrenuti i na vrijeme ispuniti obaveze iz mandata koji im je povjeren, spriječiti diskriminaciju i zaustaviti nasrtaje na Bosnu i Hercegovinu i sve očiglednije ugrožavanje mira, naveli su iz SDA.

  Foto: Arhiv

  Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da je u jučerašnjoj izjavi Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC), nakon vanredne sjednice, ostvaren određen napredak u razumijevanju stanja u Bosni i Hercegovini, ali da PIC ponovo nije smogao snage da kaže istinu do kraja i da poduzme konkretne mjere, na koje ih obavezuje njihov mandat, prenosi Anadolu Agency (AA).

  “Ovakav odnos PIC-a, koji traje već deceniju, u kojem se odgovornost vještački raspoređuje po nepravednoj matrici ‘triju strana’ – omogućio je očuvanje sistematske diskriminacije Bošnjaka i Hrvata u bh. enitetu RS. Krajnje je nedopustivo stanje aparthejda koje su uspostavile vlasti entiteta RS, i diskriminirajući odnos koji imaju prema pripadnicima drugih konstitutivnih naroda”, naveli su iz SDA.

  Smatraju da je nedopustivo i neodgovorno što međunarodna zajednica uporno toleriše postojanje sistema koji je utemeljen na kršenju Ustava i ideji etničke superiornosti, tako da je “većinskom srpskom narodu osiguran privilegiran status, a svima drugima su uskraćena osnovna prava i izloženi su diskriminaciji i poniženju”.

  “Pasivnost i neodlučnost OHR-a i PIC-a nažalost otvara prostor za novi zamah separatističkim i antidejtonskim aktivnostima, koje mogu odvesti Bosnu i Hercegovinu ali i cijeli region u stanje krize i neizvjesnosti”, naveli su iz SDA.

  Istakli su da iskustvo pokazuje da “oštre osude” i “izražavanje zabrinutosti” nisu dovoljne i da samo ohrabruju destruktivne sile, koje nasrću na ustavni poredak i ugrožavaju mir u Bosni i Hercegovini.

  “OHR i PIC se moraju pokrenuti i na vrijeme ispuniti obaveze iz mandata koji im je povjeren, spriječiti diskriminaciju i zaustaviti nasrtaje na Bosnu i Hercegovinu i sve očiglednije ugrožavanje mira”, dodali su iz SDA.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ ten = 1