More

  SDA ne prihvata prijedlog HDZ-a BiH o izmjenama Izbornog zakona

  Stranka demokratske akcije neće prihvatiti izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine uputila u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

  Iz SDA ocjenjuju da to nije dobar način za rješavanje tog pitanje, jer se radi o prijedlogu samo jedne političke partije, koja, “bez konsultacija s drugima, pokušava riješiti tako krupna pitanja”.

  Iz SDA podsjećaju da je to pitanje trebalo testirati kroz Interresornu radnu grupu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u kojoj su zastupljene gotovo sve političke stranke.

  Također, u saopćenju iz SDA se navodi da je sadržaj tog prijedloga zakona neprihvatljiv, jer zanemaruje odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci”, kao i još dvije odluke tog suda iz Strazbura.

  Negiranje odluke ‘Sejdić i Finci’

  “Ne predlaže se promjena Ustava Bosne i Hercegovine, niti brisanje etničkih odrednica kod izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, što je preduvjet za implementaciju tih odluka”, upozoravaju iz SDA.

  Pojasnili su da se, suprotno tome, predlaže ponovo izbor jednog Srbina iz bh. entiteta Republika Srpska te po jednog Hrvata i jednog Bošnjaka iz entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, što je za SDA direktno negiranje odluke “Sejdić i Finci” i produbljivanje diskriminacije, čije otklanjanje nalaže presuda Evropskog suda za ljudska prava.

  Prijedlog HDZ-a BiH nije predvidio ni promjene u sastavu Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a potrebno je da u taj zakonodavni dom moraju biti uključeni i predstavnici iz reda ostalih.

  U SDA kažu da nije moguće regulirati izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije suprotno Ustavu Federacije, a prema prijedlogu HDZ-a BiH, Bošnjaci u Domu naroda federalnog Parlamenta ne bi bili uopće birani iz Posavskog, Zapadnohercegovačkog i Livanjskog kantona.

  Loše rješenje za Mostar

  “Hrvati ne bi bili birani iz Unsko-sanskog kantona, Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona, a Srbi ne bi bili birani iz Bosansko-podrinjskog, Posavskog i Zapadnohercegovačkog kantona, istaknuto je u saopćenju SDA te se dodaje da HDZBiH nije objasnio kako, primjera radi, Hrvati neće biti birani iz Sarajeva, Bihaća ili Bošnjaci iz Livna i Posavine.

  Kada je u pitanju rješenje pitanja za Grad Mostar, HDZ-ov prijedlog je identičan onome koji je odbačen neposredno prije izbora 2016. godine.

  “Taj prijedlog je potpuno neprihvatljiv, jer uspostavlja trajnu dominaciju ne samo Hrvata, već te stranke u Mostaru, umjesto da osigura ravnopravnost svih i isključi dominaciju bilo koga nad bilo kim”, saopćeno je iz SDA.

  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  50 + = fifty five