More

  SDA: Dom kulture u Brčkom premalen, centralni skup pokazao snagu naroda

  spot_imgspot_img

  Večeras je Dom kulture u Brčkom bio premalen da primi sve prisutne članove i simpatizere Stranke demokratske akcije (SDA) na centralni predizborni skup na kojem su se prisutnima, između ostalih, obratili predsjednik SDA Bakir Izetbegović i kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) na oktobarskim Izborima Šefik Džaferović, saopćila je Informativna služba ove stranke, naglasivši da je više stotina prisutnih obraćanje slušalo u holu Doma kulture.

  Predsjednik SDA u Brčkom Esed Kadrić je, selameći prisutne, poželio dobrodošlicu na „skup koji prethodi sudbinski važnoj pobjedi“.

  „Gledajući brojnost vas u sali već je jasno ko je budući član Predsjedništva BiH. Iako su ovo službeno Opći izbori, narod je sustinški shvatio da su ovo državni, tačnije domovinski izbori i mi moramo dati podršku, nikom drugom, do SDA koje je jedina, koja je provjereni državotvorni faktor. Sedmog oktobra pokažimo da smo državotvorni narod koji je na državotvornim izborima glasao za državotvornu stranku“, kazao je Kadrić.

  Kandidat za zastupnika u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Rasim Smajlović kazao je da je manji entitet u BiH uradio veliku nepravdu, te da i dalje nastavlja konstantno trend da umanjuje prava Bošnjaka, počevši od prava na život, prava na rad, na jezik.

  „Sve je to ugroženo najbrojnijem narodu u BiH. Jedino SDA i njeni kandidati mogu stati na kraj i uhvatiti se u koštac sa rješavanjem takvih problema. Apelujem na sve da glasaju samo za one koji dolaze iz jake stranke kao što je SDA jer samo jaka stranka i jaki kandidati mogu da zaštite prava onih kojima se sakodnevno radi zlo. SDA je uvijek bila snaga naroda i snaga Bošnjaka“, kazao je Smajlović.

  Samir Baćevac iz Janje, nosilac liste Zajedno za BiH koju osim SDA čine Bosanskohercegovačka patriotska stranka i Stranka za Bosnu i Hercegovinu, kazao je da „ako smo imalo sumnjali na pobjedu SDA, vaš skup večeras pokazuje ne da ćemo pobijediti, nego da ćemo napraviti najbolji rezultat“.

  Kandidat za zastupnika Parlamenta Federacije BiH Senad Osmanović je, obraćajući se prisutnima, kazao da je nekoliko razloga zbog čega na predstojećim Izborima „trebamo dati podršku SDA“.

  „SDA je jedina sposobna da osigura političku stabilnost, da se obračuna sa korupcijom, SDA je jedina sposobna da uvede Bosnu i Hercegovinu u EU i NATO pakt. Jedino SDA garantira i Bošnjacima i svim ostalim da se više neće ponoviti genocid i protjerivanja iz perioda ’92-’95. godine“, kazao je Osmanović.

  Obraćajući se prisutnima kandidat za dopredsjednika RS-a Ramiz Salkić je izrazio radost što je prisutan u Brčkom.

  „Važno je da smo zajedno i da smo zajedno na svakom pedlju BiH. Brčko je važno kao i Srebrenica, Prijedor, Doboj i ostali gradovi, baš koliko su važni i Sarajevo i Tuzla i Zenica. Kad to shvatimo bit će nam puno lakše i bit će nam puno lakša naša domovina BiH“, kazao je Salkić, podsjećajući da su nam mir, slobodu i državu obezbijedili naši šehidi, demobilizirani borci, RVI, te da to nikada ne smijemo zaboraviti.

  Kandidatkinja za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine dr Devla Baraković je kazala da je prošlo 23 godine od genicida nad Bošnjacima.

  „Bez Bošnjaka nema Bosne i Hercegovine. Mi se ne damo podijeliti. Kao što je rekao rahmetli Alija Izetbegović potrebno je jedinstvo“, kazala je Baraković.

  Safet Softić, nosilac liste SDA za Parlament BiH je kazao da je velika privilegija stati pred ovako prepunu salu.

  „Izbori će potvrditi upravo ovakvu sliku, što se Brčkom vratio ponos stranke SDA. Brčko je jedna od najorganizovanijih organizacija… Po svim analizama imamo sliku da je SDA sa svojim kandidatima pobjednički tim. Nije dovoljno samo pobijediti, ova pobjeda SDA mora biti trijumfalna i pokazati jedinstvo kako mi to u Brčkom pokazujemo“, kazao je Softić.

  Adil Osmanović, kandidat za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je kazao da je Brčko prevažan grad za SDA.

  „Kadrovi SDA domaćinski vode državu, dižemo budžet, naša vlada je povećala budžet Federacije za 450 miliona KM u odnosu na prošli saziv vlade. Osam stotina miliona KM veći su prihodi kod UIO“, kazao je Osmanović.

  Kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je na početku obraćanja prisutnima kazao da su ogromne impresije sa obilaska BiH.

  „Naš narod je o sebi-pri sebi i bori se za svoju poziciju i svoja prava. Svjesni smo šta se dešava na političkoj sceni. Vidim da slijedi ogromna pobjeda SDA, narod prepoznaje šta se dešava u Bosni i Hercegovini“, kazao je Džaferović, dodajući da su trajali stalni nasrtaji snaga destrukcije sa zahtjevom o teritorijalnim i etničkim podjelama, ali da je SDA to zablokirala i nije dozvolila.

  „Ne dajte glas populistima, niti onima koji kazu za sebe in, on jeste in ali inkompatibilan odnosno nespojiv sa funkcijom predsjednika BiH“, poručio je Džaferović u Brčkom, što su prisutni pozdravili gromoglasnim aplauzom.

  Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je kazao kako mu je drago što u Brčkom vidi „sve znakove pobjede“.

  „Čekao sam na to, ova stranka je spasila zemlju i predvodila obnovu, spasila Brčko i zaslužila je da pobijedi u ovome gradu. Već 28 godina vodimo tešku i neravnopravnu borbu: vojnu, političku i diplomatsku. Stare sile su radile šta su radile i dobro se razigrale, ali veći su problem oni koji koji više vole vlast nego državu“, kazao je Izetboegović, dodajući kako SDA ima snagu i sposobnost i mnogo „utakmica u nogama“ da završi tu borbu.

  „Alija nije dao Brčko, nije Dejton htio da potpiše, pa smo majstorski izborili arbitražu“, podsjetio je Izetbegović.

  Prije predizbornog skupa, rukovodstvo Odbora SDA Brčko na čelu sa Kadrićem, nakon što je dočekalo visoke zvaničnike ove stranke ispred Hotela „Jelena“, zajednički su prisustvovali na završnici Malonogometnog memorijala „Alija Izetbegović“ u sportskoj dvorani Tehničke škole, te su klanjali u Bijeloj džamiji i posjetili prostorije Medžlisa Islamske zajednice Brčko, navedeno je na kraju saopćenja.

  Fotoreporteri: Kenan Ibrišimović i Kristian Bilić

  [Otisak.ba]

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × one = 2

  Čitano

  Povezani članci