SDA će pokrenuti proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva entiteta RS

  Po Ustavu Bosne i Hercegovine, kako je saopćeno, sva tri konstitutivna naroda su ravnopravni na čitavom teritoriju Bosne i Hercegovine, uključujući oba entiteta i Brčko Distrikt.

  Foto: SDA Brčko / Arhiv

  Stranka demokratske akcije će, putem svojih predstavnika u državnim institucijama, pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta RS, saopćeno je iz SDA, prenosi Anadolu Agency (AA).

  “Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS je pokazala da je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata. Vezivanje imena bilo čega u multietničnoj zajednici kakva je BiH za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti, protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH”, navedeno je u saopćenju.

  Po Ustavu Bosne i Hercegovine, kako je saopćeno, sva tri konstitutivna naroda su ravnopravni na čitavom teritoriju Bosne i Hercegovine, uključujući oba entiteta i Brčko Disktrikt.

  “To je potvrđeno i odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda U5/98, kojom je entitetima naloženo da u svojim ustavnopravnim sistemima osiguraju punu ravnopravnost svim konstitutivnim narodima”, saopćeno je.

  Entitet RS postoji po Ustavu BiH kao multietnički entitet, u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da, kako je saopćeno, ne može samo jedan narod biti zastupljen niti u nazivu, a drugi isključeni.

  “Stranka demokratske akcije će pokrenuti proceduru za usklađivanje naziva entiteta RS sa Ustavom Bosne i Hercegovine, a po temelju važeće odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda”, zaključeno je.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  47 + = fifty seven