SDA Brčko: Saopštenje za javnost povodom obilježavanja neustavnog dana entiteta RS

Foto: Arhiva

Ovih dana bili smo svjedoci grubog kršenja pozitivnih pravnih propisa i odluka institucija Bosne Hercegovine, kako na teritoriji entiteta RS tako i na području Brčko distrikta BiH. Naime na području Brčko distrikta BiH je, uz učešće visoko rangiranih političkih zvaničnika iz reda srpskog naroda, upriličeno obilježavanja neustavnog dana entiteta RS.  Imajući u vidu takvo postupanje srpskih političkih zvaničnika, SDA smatra neophodnim, po ko zna koji put, iznijeti niz pravno – relevantnih činjenica kada je pitanju vladavina prava i hijerarhija pravnih propisa, te sa istim upoznati širu javnost.

Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine utvrđeno je (po drugi put) da 9. januar kao dan entiteta RS nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine. Odluka kao takva, je konačna i obavezujuća i ima se poštovati, primjenjivati i obezbijediti njezino sprovođenje na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine, bez obzira da li se nekome sviđa ili ne njezin sadržaj. Institucije, kako Bosne i Hercegovine i entiteta, tako i institucije Brčko distrikta BiH, kao specifičnog oblika lokalne samouprave koja je pod direktnim suverenitetom isključivo i jedino države Bosne i Hercegovine, dužne su da se pridržavaju takvih odluka, i da obezbijede njihovu primjenu i sprovođenje.

Prvenstveno,  Ustavom Bosne i Herecegovine je propisano da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće. Nadalje, Statutom Brčko distrikta BiH propisano je da su  Ustav Bosne i Hercegovine, kao i važeći zakoni i odluke institucija Bosne i Hercegovine, direktno primjenjivi na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, te da zakoni i odluke svih vlasti Distrikta moraju biti u skladu sa važećim zakonima i odlukama  institucija Bosne i Hercegovine. Iz svega jasno proizilazi kakav je status odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i da se iste imaju u cjelosti primjenjivati i sprovoditi na teritoriji Brčko distrikta BiH, i to prvenstveno od strane institucija Brčko distrikta BiH i njihovih rukovodilaca.

Takođe, nije moguće, kako to pojedini zvaničnici uporno nastoje, izjednačiti obilježavanje 9. januara sa obilježavanjem 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Herceogivne i 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Zadnja dva praznika, su zvanični praznici Bosne i Hercegovine propisana zakonima Bosne i Hercegovine koji su i danas na snazi, imajući u vidu odredbe Ustava Bosne i Hercegovine o kontinuitetu pravnih propisa, kojim se između ostalog navodi da zakoni koji su na snazi na teritoriji Bosne i Hercegovine u trenutuku kada Ustav stupi na snagu, ostaće na snazi u onoj mjeri u kojoj nisu u suprotnosti sa Ustavom, dok drugačije ne odredi nadležni organ vlasti Bosne i Hercegovine. Šta više, odlučujući u predmetima broj: U18/16 i U22/16, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odbio kao neutemeljen zahtjev 30 poslanika Narodne skupštine RS-a za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike BiH, odnosno odbio kao neutemeljen zahtjev 30 poslanika Narodne skupštine RS-a za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Republike BiH, te utvrdio da odredbe navedenih zakona nisu u suprotnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine. S tim u vezi, potpuno je jasno da navedeni zakoni i danas egzistiraju u punom pravnom kapacitetu, te da se 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine imaju obilježavati na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine!

S tim u vezi, potrebno je da politički funkcioneri na najvišim pozicijama u Brčko distritktu BiH u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima obezbijede vladavinu prava i dosljednu institucionalnu primjenu zakona i odluka institucija Bosne i Hercegovine. To se prvenstevno odnosi na Gradonačelnika Brčko distrikta BiH, imajući vidu da je Zakonom o Vladi Brčko distrikta BiH, kao  jedna od temeljnih nadležnosti Gradonalečnika određena odgovornost za sprovođenje zakona Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta BiH. S tim u vezi, Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dužan je obezbjediti u cjelosti sprovođenje zakona Bosne i Hercegovine, a samim tim i  Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike BiH i Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Republike BiH, za koje je ponavljamo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio da su u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

Takođe nisu na mjestu pojedini komentari koji se odnose na „odlazak na molitve“ koje koriste uposlenici institucija Brčko distrikta BiH, imajući u vidu prvenstveno Ustav Bosne i Hercegovine u kojem je između ostalog kao temeljno pravo svih lica na teritoriji Bosne i Hercegovine navedena sloboda misli, savjesti i vjere, te ne vidimo zašto bi vjerske vrijednosti bilo koje religije nekome smetale. Takođe, svjedoci smo da je dan uoči katoličkog i pravoslavnog praznika – Božića, radno vrijeme u institucijama Brčko distrikta BiH bilo skraćeno, a što takođe nikome nije smetalo.

Shodno svemu što smo naprijed naveli, a što se isključivo temelji na pravno relevantnim činjenicama, tražimo da institucije Brčko distrikta BiH, što se prvenstveno odnosi na Gradonačelnika Brčko distrikta BiH, u punom kapacitetu obezbijede primjenu važećih zakona i drugih propisa Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta BiH, te da se suzdrže od neustavnog, nestatutarnog i nezakonitog ponašanja i postupanja, što kao krajnji ishod može imati dalekosežne negativne posljedice za Brčko distrikt BiH.

Autor: Odbor SDA Brčko
Izvor: Otisak.ba
--

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

× six = twelve