SDA Brčko: Dan nezavisnosti bit će obilježen u Brčkom, zastava BiH je zastava Distrikta

Foto: Arhiva

SDA osuđuje izjave i postupke gradonačelnika Brčko Distrikta Siniše Milića, koji je otkazao sjednicu Vlade Brčko Distrikta, tvrdeći da je postavljanje zastava Bosne i Hercegovine u Brčkom nezakonito.

Dan nezavisnosti, 1. mart je državni praznik Bosne i Hercegovine. On svoju zakonitost crpi iz vrlo jasne dejtonske odredbe koja kaže da važi kontinuitet pravnih propisa Republike BiH u svim slučajevima gdje nije napravljen dejtonski aranžman, što uključuje i Dan nezavisnosti.

Potpuno su netačne izjave gradonačelnika Milića da je slavljenje Dana nezavisnosti kršenje Zakona o praznicima Brčko Distrikta, jer Dan nezavisnosti je državni praznik, koji je utvrđen državnim zakonima, i on ne mora biti utvrđen pravnim aktima nižih administrativnih jedinica.

Štaviše, bilo bi potpuno apsurdno da jedinice lokalne samouprave poput općina i Distrikta donose zakone u kojima će utvrđivati državne praznike. To je isključiva nadležnost državnih organa, i niže administrativne jedinice imaju samo da poštuju državne praznike.

Što se tiče same zastave, želim podsjetiti gradonačelnika i nedvosmislenu odredbu iz člana 3. Statuta Distrikta, koja kaže: «Distrikt nema drugu zastavu i grb izuzev zastave i grba Bosne i Hercegovine.» Koje dakle druge zastave da ističemo u Brčkom osim ove?!

Ključna stvar u svemu ovome je da nervozna reakcija dolazi od gradonačelnika, koji je 10. januara ove godine, prostirao crveni tepih za Milorada Dodika i Radovana Viškovića, isticao srpske zastave, te organizirao institucionalno slavljenje 9. januara, koji je Ustavni sud proglasio neustavnim.

Očekujemo da i OHR iznese svoje mišljenje povodom ovog pokušaja gradonačelnika Brčkog da izvrši pravno nasilje i nasrće na ustavnopravni poredak u Brčkom.

Autor: Odbor SDA Brčko

2 KOMENTARI

  1. Nije mi jasno koga vi lazete.
    Bosna i Hercegovina nikad nije usvojila zakon o Drzavnim praznicima.
    I za ono malo praznika koji se proslavljaju na nivou cele BiH niste uspeli da ispostuju svi i da ne rade pa ste na kraju pustili neka radi ko hoce pa tako sad samo oni koji su na drzavnim jaslama ne rade niti jedan praznik.
    A u Brcko Distriktu umesto da se donese zakon i da se zna, na primjer da je za Vaskrs-Uskrs praznik prvi i drugi dan vi svake godine utvrdjujete koji su neradni dani, pa tako kada Katolicki i Pravoslavni Uskrs budu u isti dan onda jedni odaberu petak a drugi ponedeljak pa tako sastavite cetiri neradna dana.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

nine + 1 =