More

  SDA Brčko: Čin Tužilaštva diskredituje Šibonjića i presuđuje prije suđenja

  U saopćenju SDA se navodi da se paralelno s informacijom o podizanju optužnice "u skandaloznom naslovu saopštenja Tužilaštva umjesto pravne naglašava politička ocjena poput 'Korupcija u zdravstvu'".

  Povodom podizanja optužnice protiv člana Stranke demokratske akcije [SDA] dr Nihada Šibonjića, direktora Javne zdravstvene ustanove “Zdravstveni centar Brčko”, Odbor SDA Brčko u petak je uputio saopćenje za javnost.

  U saopćenju se navodi da se paralelno s informacijom o podizanju optužnice “u skandaloznom naslovu saopštenja Tužilaštva [Brčko distrikta Bosne i Hercegovine] umjesto pravne naglašava politička ocjena poput Korupcija u zdravstvu.

  Poštujemo nezavisnost svih institucija pa i Tužilaštva Brčko distrikta BiH, ali ne možemo dozvoliti da Tužilaštvo naslovima svojih saopštenja vrši pritisak na sud.

  Ovakvim postupcima stiče se pogrešna slika u javnosti time što se dr Šibonjiću na teret stavljaju djela za koja nije optužen.

  Ovakav čin Tužilaštva direktno diskredituje dr Šibonjića i presuđuje prije suđenja.

  Diskutabilno je i to da li Tužilaštvo Brčko distrikta BiH može podići optužnice protiv pravnih lica koja je osnovao Brčko distrikt, a što je ovakvim postupkom i učinjeno protiv Javne zdravstvene ustanove Zdravstveni centar Brčko.

  Tužilaštvo optužuje dr Šibonjića da je drugom pribavio protivpravnu imovinsku korist, odnosno da su posredstvom njega pribavljena sredstva Javnoj zdravstvenoj ustanovi, a da je pri tome povrijedio prava volontera i nanio im štetu jer je na njihov zahtjev i dobrovoljno potpisivanje ugovora omogućio im da odrade pripravnički staž kao obavezni preduslov za stalno zaposlenje.

  Stoga je jasno da ova optužnica više liči na satirični tekst nego na ozbiljno obrazloženu optužnicu.

  Krajnje je vrijeme da se u radu Tužilaštva i pravosudnih institucija počne javno govoriti kao što se govori o radu Vlade i Skupštine, kako bi javnost imala jasan uvid u aktuelna događanja i u ovim institucijama.

  Treba znati da je ova optužnica jedna od nekoliko podignutih pred kraj kalendarske 2017. godine kako bi neki tužioci stigli ispuniti normu formalno podignutih optužnica, bez da su ubijeđeni da iste mogu i odbraniti pred sudom.

  Zato ne treba da nas čudi zašto nema optužnica za stvarni kriminal i velike štete po Distrikt; poput nestanka više miliona KM [konvertibilnih maraka] iz JP [Javnog preduzeća] Komunalno, izgubljenih miliona u Bobar banci, za pljačku privatizovanih preduzeća, za krivična djela za koja pouzdano znate da su učinjena u pravosudnim institucijama i mnoga druga.

  Naravno, duboko vjerujemo u čast i integritet glavnog tužioca i većeg broja tužilaca u ovoj instituciji, no vrijeme je da progledate i shvatite ono što se odavno zna u ovom gradu.

  U svojim redovima imate i onih koji čine veća krivična djela od djela za koja se podižu optužnice protiv drugih lica.

  Profesionalno bi bilo da ste u naslovu saopštenja istakli egzaktnije informacije, a ne političke kvalifikacije, a koje vas, sasvim sigurno ne određuju kao nezavisnu i profesionalnu instituciju“, stoji u saopćenju.

  Menadžment JZU Zdravstveni centar Brčko zbog novonastale situacije u četvrtak se oglasio saopćenjem za javnost.

  Optužnica

  Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv dr Nihada Šibonjića zbog sumnje da je zaključivanjem i izvršenjem nezakonitih ugovora o volontiranju u Javnoj zdravstvenoj ustanovi “Zdravstveni centar Brčko” zloupotrijebio položaj ili ovlaštenja direktora.

  Šibonjić je optužen da je prije dvije godine suprotno propisima o radu zaključio više desetina ugovora o obavljanju volonterske prakse uz obavezu volontera da plaćaju naknadu Zdravstvenom centru, čime je toj ustanovi protivzakonito pribavio imovinsku korist u iznosu većem od 20.000,00 konvertibilnih maraka, saopćeno je u srijedu iz Tužilaštva.

  Pored toga, Tužilaštvo Distrikta je istom optužnicom pokrenulo postupak utvrđivanja odgovornosti ove javne ustanove, kao pravne osobe, koja je raspolagala protivpravnom imovinskom koristi pribavljenom izvršenjem krivičnog djela.

  “Optuženom Nihadu Šibonjiću stavlja se na teret da je bez pravnog osnova i suprotno procedurama zaključio blizu 40 ugovora o obavljanju volonterske prakse, na osnovu kojih je od doktora medicine i drugih medicinskih radnika bez prethodnog radnog iskustva naplaćivao mjesečnu naknadu u iznosu od po 200,00 KM. Istragom je utvrđeno da je, pozivajući se na takve ugovore, ova zdravstena ustanova volonterima na praksi mjesečno ispostavljala račune naplativši od svakog volontera pojedinačno i do 1.200,00 KM. Na ovaj način postupljeno je suprotno odredbama Zakona o radu, te Pravilnika o zapošljavanju i Pravilnika o radnim odnosima ove ustanove”, navedeno je u optužnici uz preciziranje prekršenih odredbi.

  Šibonjić je, kao tadašnji direktor Javne zdravstvene ustanove, postupajući u ime i u korist te pravne osobe, iskoristio svoja službena ovlaštenja da drugom pribavi imovinsku korist, drugom nanese kakvu štetu i teže povrijedi prava drugog, zaključuje se u ovom optužnom aktu Tužilaštva Distrikta.

  S tim u vezi, on je kao odgovorna osoba u Brčko distriktu optužen za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, dok je pravna osoba koju je zastupao označena odgovornom za isto djelo.

  Podizanjem optužnice u ovom slučaju Tužilaštvo je zatražilo da se od Zdravstvenog centra oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u ukupnom iznosu od 23.200,00 KM.

  Nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu Distrikta, optužnica je u fazi prethodnog saslušanja u cjelosti potvrđena.

  Za teži oblik krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, koje Tužilaštvo stavlja na teret prvooptuženom, propisana je kazna zatvora u trajanju od jedne do deset godina.

  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty five ÷ = five