More

  Scanlan: Brčko je primjer suživota, ali mora biti i primjer prosperiteta

  - Advertisement -

  [SAOPŠTENJE]  Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Michael Scanlan ponovo je naglasio da je Brčko Distrikt, kojeg čine građani i Federacije BiH i Republike Srpske, uspješan primjer poslijeratnog pomirenja i mirnog suživota koji entiteti, prema odredbama Konačne odluke, imaju obavezu podržati. Neće biti novog rata u Distriktu, ali ostaje pitanje: hoće li biti prosperiteta?

  Vlasti Distrikta trebaju završiti nedavno započete reforme i preduzeti čvrste korake u borbi protiv korupcije i političkog pokroviteljstva ukoliko Brčko želi ostvariti svoj potencijal, osigurati prosperitetnu budućnost i, u konačnici, zadovoljiti uslove potrebne za potpuno provođenje Konačne odluke Arbitražnog tribunala za Brčko.

  Jedinstveni administrativni status Distrikta omogućava mu da ubrza reforme i ostvari konkretne dobrobiti za cijelu zajednicu. To nije bio slučaj tokom proteklih deset godina, i uprkos nedavnom napretku, uključujući i pravovremeno usvajanje budžeta ove godine, konkretni rezultati se moraju postizati bržim tempom.

  Supervizor također podsjeća sve političke stranke da je dužnost svakog javnog službenika, uključujući i šefove odjeljenja, da rade za građane Brčkog, a ne za političke stranke. Što se samih stranaka tiče, njih će na dan izbora ocjenjivati na osnovu poboljšanja kvaliteta života u Distriktu, a ne na osnovu njihove retorike.

  Također je vrijeme da političke stranke prestanu da klasificiraju projekte kao aktivnosti koje su  prilagođene ovoj ili onoj etničkoj grupi, u protivnom će izostati međunarodna financijska pomoć za ključne projekte u oblasti infrastrukture. Cjelokupna zajednica će ili zajednički postići uspjeh ili će zajednički doživjeti neuspjeh. To je građanima Distrikta jasno, a mora biti jasno i političkim strankama. Ako nema razvoja infrastrukture, ako nema zapošljavanja državnih službenika na osnovu kvalifikacija i profesionalnog iskustva, ako nema provođenja antikorupcijskih mjera – neće biti ni investitora, a ni otvaranja novih radnih mjesta.

  Mladi Brčkog, bez obzira na njihovu nacionalnost, još uvijek odlaze. Vlasti i službenici u javnim institucijama tek trebaju da pokažu da će se stvari u Brčko Distriktu zaista mijenjati.

  Istovremeno, obaveza je svih građana, lokalnih medija i nevladinih organizacija da od svojih zvaničnika zahtijevaju vladavinu prava, da zahtijevaju pružanje usluga od njihovih organa javne uprave i da traže transparentnost budžeta, jer je Brčko Distrikt njihova zajednica, a prosperitet je njihovo pravo, ali na realizaciji ovih zahtjeva trebaju raditi svi.

  Ured visokog predstavnika
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img