Scanlan: 2020. godina mora biti godina konkretnih rezultata ukoliko se želi vratiti nada u prosperitetnu budućnost Brčkog

Supervizor za BDBiH Michael Scanlan (Foto: Arhiva)

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Distrikt Brčko Michael Scanlan sastao se s predstavnicima vlasti Brčkog, zvaničnicima i članovima poslovne zajednice kako bi s njima razgovarao o aktivnostima usmjerenim na ponovnom uspostavljanju fiskalne odgovornosti, razvoju infrastrukture i stimuliranju ekonomskog rasta privatnog sektora. Pored toga što je pohvalio inicijative pokrenute prošle godine, supervizor Scanlan je naglasio da je ostalo još dosta posla i da je potrebno ubrzati tempo rada. Tokom izborne godine, naglasio je, nema boljeg načina da izabrani zvaničnici pokažu svojim biračima koliko vrijede nego da ostvare dobre rezultate za zajednicu. Supervizor očekuje da će Vlada i Skupština aktivno raditi za dobrobit cijele zajednice do zadnjeg dana njihovog mandata.

Usvajanje novog Zakona o budžetu prošle godine postavilo je temelje za odgovorno i ciljano korištenje javnih prihoda. Pokretanje projekta modernizacije luke otvorilo je vrata za ključne investicije u razvoj infrastrukture. Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Vlade Brčko Distrikta i Studen Holdinga pokrenulo je aktivnosti koje imaju za cilj da unaprijede sveukupnu poslovnu klimu.

“Iako su ostvarenja iz 2019. godine značajna sama po sebi, njihova korist će se osjetiti samo ako  vlasti Brčkog zadrže fokus na reformama i ubrzaju aktivnosti koje stavljaju interese građana na prvo mjesto. Da bi mogli tvrditi kako su ostvarili uspjeh, trebaju usvojiti budžet za 2020. godinu u skladu sa novim Zakonom o budžetu i to najkasnije do 31. marta, kao signal koji ukazuje na dobro rukovođenje i preuzimanje odgovornosti za neometan rad institucija Distrikta. Ova aktivnost treba biti dopunjena dodatnim korakom za jačanje fiskalne odgovornosti putem donošenja novog Zakona o udruženjima i fondacijama koji bi trebao biti usvojen na proljeće. Nadalje, Brčko Distrikt treba da u toku ove godine počne s implementacijom vitalnih projekata u oblasti infrastrukture, kao što su luka u Brčkom, most Brčko-Gunja i vodosnabdijevanje. I na kraju, ali isto tako važno, potrebno je poduzeti dodatne konkretne korake da se olakša poslovanje u Brčkom i da se ojača privatni sektor kao generator ekonomskog rasta”, istaknuo je supervizor Scanlan.

Javna sigurnost i uključenost svih građana Brčkog, posebno pripadnika nacionalnih manjina, segmenti su u kojima je potreban daljnji angažman. U tom cilju, Brčko Distriktu je potreban Zakon o javnom okupljanju, čime će se Distrikt uskladiti sa najboljom praksom u modernim demokratskim društvima, kao i Zakon o nacionalnim manjinama koji će omogućiti adekvatnu inkluziju svih stanovnika Brčkog. Supervizor je također pozdravio ovosedmične razgovore o borbi protiv korupcije u kojima su sudjelovali predstavnici FBI-ja/Ureda pravnog atašea Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Policije Brčko Distrikta i Tužilaštva Brčko Distrikta.

“Ukoliko vlasti Brčko Distrikta realiziraju ovaj plan rada, 2020. godina će biti godina konkretnih rezultata, čime se vraća nada da je budućnost Brčko Distrikta prosperitetna, a time se građanima, posebno mlađim generacijama, daje razlog da ostanu i budu dio ove uzbudljive priče”, zaključio je supervizor Scanlan.

Piše: OHR
Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

− one = three