More

  SBiH: Obustaviti likvidaciju Fabrike duhana Sarajevo dok Tužilaštvo ne okonča istragu

  spot_imgspot_img

  -Stranka za Bosnu i Hercegovini (SBiH) traži da se odloži likvidacija Fabrike duhana Sarajevo najavljena za 31. mart, dok se ne okonča istraga Tužilaštva Kantona Sarajevo.

  Kao što je poznato, Vlada FBiH ne čelu s Fadilom Novalićem prodala je 15. septembra 2016. godine pod sumnjivim okolnostima 40 posto državnog kapitala FDS-a fantomskoj firmi iz Beča, tada sa dva uposlena., koja je kasnije uspostavila saradnju s BAT-om. Kasnije je došlo i do odvajanja duhanskog od neduhanskog dijela kompanije, pa i do preseljenja proizvodnje čuvenih brendova FDS-a u inostranstvo.

  Budući da je iz Tužilaštva KS potvrđeno da upravo vode istragu u vezi sa prodajom dionica FDS, od izuzetne važnosti je da se ona okonča prije bilo kakvih koraka ka gašenju preduzeća koje postoji 140 godina.

  Kako je i najavljeno, skoro 150 radnika ostalo bi bez posla, što bi definitivno značilo propast i stavljanje ključeva u bravu.

  I ranije smo upozoravali da Novalićeva Vlada snosi direktnu odgovornost za uništenje Fabrike duhana Sarajevo, posebno jer ju je prodala za mizernu cijenu, i to direktnoj konkurenciji ove fabrike, koja je na taj način jeftino ugasila fabriku koja postoji preko 140 godina.

  Tako danas umjesto uspješne domaće fabrike imamo ogromno crno tržište duhana čiji kvalitet niko ne kontroliše.

  Također spornom prodajom, po Novalićevoj cijeni, Vlada i mali dioničari koji su imali dionica skoro kao Vlada oštećeni su za višemilionske iznose.

  Nadalje, Tužilaštvo KS ima materijala i da se pozabavi i počinjenim krivičnim djelom nezakonitog poslovanja u FDS a u vezi sa ulaganjem u Hotel Aura i kupovinom lanca trafika Tobaco press.

  Treba naglasiti da je Općinski sud Sarajevo već oglasio krivim direktora Fabrike duhana Sarajevo Edina Mulahasanovića i Hasana Nurkića, direktora firme “Agrokontrola“ iz Orašja zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlasti.

  Dužnost pravosuđa i raznoraznih ureda za borbu protiv korupcije je da u periodu koji slijedi licu pravde privede odgovorne za brutalnu pljačku FDS-a. Imena se već znaju i adrese, ističu iz SBiH- navedeno je u saopćenju Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

  Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  8 × = thirty two

  Čitano

  Povezani članci