More

  SBiH na izbore izlazi sa sloganom “Zajedno ZA jedno”, predstavljen i politički program /FOTO

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Danas je u Sarajevu održana sjednica Glavnog odbora Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) na kojoj je usvojen slogan s kojim će se stranka predstaviti na predstojećim Općim izborima zakazanim za 2. oktobar ove godine.  

  “Zajedno ZA jedno” – nije samo slogan, kako je pojasnio predsjednik stranke Semir Efendić, to je cilj. 

  Ovo tijelo usvojilo je i politički program koji će Stranka za BiH ponuditi kroz svoj rad Bosancima i Hercegovcima. Izborni program sadrži pet poluga promjena, a fokus je stavljen na stvarne potrebe građana i one projekte koji će doprinijeti boljem životu ljudi u ovoj zemlji.  

  Programsku okosnicu Stranke za BiH čine: proizvodnja vlastite hrane i energije, unapređenje turizma, razvoj industrije i razvoj komunikacija. 

  Kada je riječ o hrani, u programu je navedeno da BiH ima vlastite kapacitete za potpuno osiguranje potreba stanovništva, zbog čega je neophodno pokrenuti i osigurati vlastitu proizvodnju: pšenice, kukuruza i ostalih žitarica, mesa i mesnih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda, ulja, šećera i soli.

  “ U svrhu postizanja ciljeva energetski projekti od značaja su modernizacija Termoelektrana Tuzla i Kakanj, reorganizacija Elektroprivrede BiH kroz formiranje proizvodnih cjelina, izgradnja novih hidroelektrana na rijekama visokog hidropotencijala, realizacija projekta “Integralno korištenje i upravljanje hidro-turističkim potencijalima rijeke Bosne, te izgradnja vjetroparkova i solarnih elektrana. Dio programa je i razvoj komunikacija, dovršetak izgradnje autoputa na koridoru Vc, modernizacija i izgradnja željezničke pruge, proširenje kapaciteta i modernizacija aerodroma Sarajevo i Tuzla, izgradnja aerodroma Bihać i Visoko”, saopćili su iz SBiH. 

  Usvojen tekst tužbe koja će biti upućena Evropskom sudu pravde

  Na sjednici Glavnog odbora usvojen je tekst tužbe koju će Stranka Za BiH, u ime građana BiH  podnijeti protiv Evropske unije, Republike Hrvatske, i Ureda Visokog predstavnika Christiana Schmidta ( Kristijana Šmita). Tužda će biti upućena Evropskom sudu pravde.

  U obrazloženju se između ostalog, navodi da je u periodu 2020.-2022., Republika Hrvatska vršila kontinuiranu političku i diplomatsku kampanju, kako bi nametnula izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i time izmijenila njenu ustavnu strukturu. 

  “U skladu sa Članom V, paragraf 1, u Aneksu 4 Sporazuma, članovi Predsjedništva BiH će biti direktno izabrani u oba entiteta. Ova odredba potvrđuje da su entiteti, a ne ‘konstituentni narodi’, osnovne jedinice  za izbor članova Predsjedništva. Stoga, ‘legitimno predstavljanje’ u ime ‘konstitutivnih naroda’, kao što to traži Republika Hrvatska, jeste potpuno lažna teza koja ide protiv duha ovog Ustava”, stoji u tužbi. 

  Kada je riječ o Visokom predstavniku u BiH Šmitu iz SBiH ističu da je počinio prekršaj u najavi. 

  “Visoki predstavnik nema mandat da unosi izmjene u ustavnu strukturu Bosne i Hercegovine uvodeći cenzus od 3% u izborni proces, time isključujući iz ovog procesa sve članove drugih etničkih grupa i sve građane koji svoj identitet artikuliraju u ne-etničkim terminima, lišavajući ih time njihovih temeljnih ljudskih prava, kao što je to definirano u aneksu 3 i Aneksu 4 Sporazuma”, dio je iz tužbe.

  Po implikaciji, Evropska unija snosi odgovornost za kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i međunarodnog prava od strane jedne od njenih članica, Republike Hrvatske.

  S obzirom na hitnost situacije i predstojeće izbore u oktobru 2022. godine, Stranka za BiH od Evropskog suda pravde traži da proglasi sljedeće Privremene mjere zaštite :

  – Da Republika Hrvatska i njeni zvaničnici obustave sve mjere kojima bi nametnuli Izborni zakon u BiH kao suverenoj i nezavisnoj državi i članici Ujedinjenih nacija.

  – Da visoki predstavnik, Christian Schmidt, obustavi sve mjere kojima bi nametnuo Izborni zakon u BiH kao suverenoj i nezavisnoj državi i članici Ujedinjenih nacija.

  – Da Evropska unija obustavi sve mjere da promovira i nametne Izborni zakon u BiH kao suverenoj i nezavisnoj državi i članici Ujedinjenih nacija, direktno i indirektno, putem svog agenta, Ureda Visokog predstavnika, Christian Schmidta.

  Na sjednici Glavnog odbora SBiH predstavili su se svi nosioci lista za državni i federalni parlament, te skupštinu Kantona Sarajevo.

  otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty nine − = 45