SBiH je politička, konstantna, armatura cjelovitosti Bosne i Hercegovine

  Sponzorisan članak / Autor: SBiH Brčko

  Rukovodstvo Stranke za Bosnu i Hercegovinu Vijeća Brčko distrikta jučer je održalo konferenciju za medije u maloj sali brčanske Skupštine povodom početka predizborne kampanje i tom prilikom su predstavljeni kandidati s liste za Lokalne izbore 2020. godine.

  Predsjednik Stranke Zijad Nišić na početku konferencije za medije je podsjetio da SBiH od svog osnivanja 1996. godine u kontinuitetu brani Bosnu i Hercegovinu, njenu nezavisnost, teritorijalni integritet i suverenitet.

  • Stranka za Bosnu i Hercegovinu odlučno suzbija sve inicijative koje vode disoluciji Bosne i Hercegovine, bez obzira odakle dolaze. SBiH je politička, konstantna, armatura cjelovitosti Bosne i Hercegovine. Stranka za BiH se dosljedno zalaže da Bosna i Hercegovina bude država svih njenih građana u pogledu prava, sloboda i interesa bez obzira na vjeru, naciju, političku orjentaciju, društveni ili materijalni status i na svakom pedlju Bosne i Hercegovine – kazao je Nišić.

  Naglašavajući da je to temelj programske orjentacije Stranke za Bosnu i Hercegovinu, da od osnivača SBiH dr. Harisa Silajdžića do aktualnog predsjednika Amera Jerlagića SBiH nije mijenjala niti revidirala politički kurs.

  • SBiH ima istu političku matricu i u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine. Sudbina pojedinca, porodice, mjesne zajednice, lokalne zajednice neodvojiva je i nezamisliva bez države, tako da za nas nema razlike koji se izbori događaju, lokalni ili državni – kazao je Nišić.

  On je dodao da SBiH svoju politiku projektira i na buduće generacije i nije limitirana izbornim ciklusima.

  • Naši dosadašnji rezultati u Brčko distriktu BiH mjerljivi su i ne mogu se demantirati. Predložili smo i predvodili mnogo zakona i odluka koje su građani prepoznali i dugo očekivali, navest ću samo neke doprinose SBiH: nezaposlana majka koja je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje dobija naknadu za rođenje djeteta u iznosu od 416 KM mjesečno u toku godine, a prethodno je to iznosilo 130 maraka u periodu od tri mjeseca. Snizili smo cijenu legalizacije stambenih objekata na državnom zemljištu i umjesto 10 KM po kvadratnom metru građani plaćaju 2,5 KM, cijenu koštanja lične karte za entitetsko državljanstvo FBiH i umjesto 100 KM sada je 10 KM. Ustanovili smo jedinstvenu ljekarsku komoru u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, ublažili smo diskriminaciju u raspodjeli poticaja u poljoprivredi, korigirali smo odluku o raspodjeli dobiti od 5 miliona maraka JP „Putevi Brčko“ za putnu infrastruktuu, koja je u potpunosti izostavila prostor južno od zaobilaznice – istakao je Nišić.

  Nišić je pobrojao ciljeve koje Stranka za Bosnu i Hercegovinu planira uraditi u narednom periodu.

  • Otvoriti široki front u borbi protiv korupcije, zapošljavanje u javnom sektoru učiniti transparentnim i na osnovu objektivnih kriterija (prosječne ocjene u toku školovanja, staža na birou za zapošljavanje, socijalnog statusa, radnog staža, ustanoviti prednost za djecu demobiliziranih boraca, šehida i poginulih boraca) – kazao je Nišić dodajući da je to primarni interes mladih osoba.

  Pobrajajući nadalje planirane ciljeve prvi čovjek SBiH u Brčkom je kazao i da će raditi na jačanju privrede kroz olakšice i podsticaje koje će privući strane i domaće investitore.

  • Radit ćemo na osnaživanju poljoprivrede i saniranju nacionalnih diskriminacija u podjeli podsticaja na štetu Bošnjaka koja traje dvije decenije. Kroz zakonska rješenje planiramo unaprijediti status penzionera i na taj način treću životnu dob učiniti bezbrižnijom, zdravstvenu zaštitu jednako učiniti dostupnom svim građanima, jačati stručne i dijagnostičke resurse, proširiti esencijalnu listu lijekova – objašnjava Nišić.

  Također, među ciljevima Stranke je i osnaživanje veze sa Federacijom Bosne i Hercegovine u oblasti politike, privrede, zdravstva, sporta, kulture, umjetnosti, a ta komunikacija u Brčkom je do sada bila jedva vidljiva.

  • Predložit ćemo izmjenu krivičnog zakona koja predviđa doživotnu kaznu zatvora za najteža krivična djela, zakon o zapošljavanju invalidnih osoba i osoba sa ntelektualnim poteškoćama, uporedo sa političkom kampanjom vodit ćemo i tzv. Vakcinalnu kampanju u zaštiti zdravlja građana od zaraznih bolesti. Staviti u funkciju Zakona o lovstvu koji je usvojen prije nekoliko godina – kazao je Nišić.

  Dodajući da je duga lista ciljeva koje planira ostvariti Stranka za Bosnu i Hercegovinu, a šansa da se ostvare računa da građani prepoznaju i daju široku podršku listi kandidata SBiH, a oni su redom ugledni, obrazovani, časni građani koji imaju entuzijazam, znanja i želje da dugogodišnju iluziju ogleda za ugled učine realnom.

  Na kraju Nišić je naglasio da u posljednje vrijeme veliki broj građana Brčko distirkta BiH pristupa Stranci za Bosnu i Hercegovinu koji žele dijeliti političku borbu za kvalitetniji i ugodniji život u našem Brčkom. Stranka za Bosnu i Hercegovinu ima rješenje!