More

  SBiH Brčko: Koraci istog stroja

  spot_imgspot_img

  Na adresu Otiska.ba pristiglo je saopštenje SBiH-a Brčko koje prenosimo u cjelosti:

  [SAOPŠTENJE]  Obilježavanje Dana RS-a, dva puta osporavanog praznika od strane Ustavnog suda BiH  (prvi put 2015. god. na apelaciju gosp. Bakira Izetbegovića iz 2013. god. i drugi put 2019. god.), u Brčko distriktu destabilizira i ugrožava  teško stečeno povjerenje među građanima različitih etničkih skupina.

  U obrazloženju Ustavnog suda se kaže da je Dan RS-a neustavan i protivan Međunarodnoj konvenciji o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije te protivno  Protokolu za Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

  Neustavnost Dana RS-a ocijenila je i Venecijanska komisija koja ovaj praznik definira “diskriminatorskim jer nije u skladu sa univerzalnim vrijednostima dijaloga, tolerancije i razumijevanja”.

  Brčko distrikt BiH je administrativna jedinica pod direktnim suverenitetom BiH što znači da odluke Ustavnog suda važe i za ovu lokalnu zajednicu. A nije tako.

  Redovno i neometano Dan RS-a se obilježava i u našem gradu. Ove godine pod sloganom “30 dana za 30 rođendana Srpske”.

  Po sadržaju programa ove manifestacije sasvim je jasno da nema razlike u političkom kursu RS-a i dijela politike u Brčko distriktu a koji računa  na disoluciju BiH.

  Nažalost, politički producirana ostrašćena mržnja prema vlastitoj državi je prihvaćena i od strane malog broja građana koji ovu retoriku oblikuju u vandalizam, nasilje i prijetnju. To je očekivana nuspojava inspirirana politikama koje atakuju na integritet i suverenitet BiH.

  Uništavanje grafita posvećenog žrtvama Srebrenice je vrhunac negiranja genocida i  revidiranja historije. I brojni su primjeri sličnih incidenata u Republici Srpskoj koji se kvalificiraju kao pojedinačni ali bez sumnje sinhronizirani i kompatibilni sa politikama koje slijede. Destruktivne politike i vandalizam su koraci istog stroja.

  Te politike zajednički život nazivaju izdajom. SBiH je stanovišta da naše građane mnogo toga više drži na okupu nego što ih razdvaja. Očekujemo od međunarodne zajednice da nastavi kontinuitet suzbijanja politika koje ugrožavaju integritet, suverenitet i pravnu nezavisnost BiH.

  Prim. dr. Zijad Nišić, Predsjednik Vijeća SBiH Brčko distrikta BiH

  Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Otisak.ba.

  Čitano

  Povezani članci