Sava u BiH i dalje prijeti

  Voda je u blagom porastu u mjestima Gradiška, Srbac i Brod, gdje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.

  U porastu je i razina vode u Šamcu i Orašju [aa.com.tr/ba - Ilustracija]

  Situacija na područjima uz rijeku Savu u Bosni i Hercegovini bolja je u odnosu na prethodne dane, kao i u odnosu na očekivanja, ali i dalje postoji prijetnja, javljaju agencije, prenosi Otisak.ba.

  Voda je u blagom porastu u mjestima Gradiška, Srbac i Brod, gdje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.

  Također, u porastu je i razina vode u Šamcu i Orašju.

  U drugim mjestima Sava stagnira ili opada, pa je u Kozarskoj Dubici ukinuta izvanredna situacija, vodostaj stagnira i pokazuje znakove opadanja.

  Redovne mjere odbrane od poplave

  Na Hidrološkoj stanici Gradiška premašena je kota izvanredne obrane od poplava za 153 centimetra i vodostaj je u srijedu ujutro iznosio 883 centimetra.

  U Srpcu je kota izvanredne obrane od poplava premašena za 53 centimetra i vodostaj iznosi 993 centimetra, prenosi Fena.

  Nema informacija o ugroženim ljudskim životima, niti o odsječenom stanovništvu, navode iz Civilne zaštite.

  Fokus u borbi s poplavom polako se pomiče nizvodno Savom od Broda, Šamca do Semberije, gdje su u utorak proglašene redovne mjere obrane od poplave.

  Nastavlja se normalizacija stanja u gradovima i općinama u kojima je došlo do izlijevanja vodotoka, jer većina vodostaja rijeka i rječica opada.

  S većine cesta koje su bile poplavljene voda se povukla.

  Porast vodostaja jadranskog sliva

  Uslijed obilnijih kišnih padalina prethodnih dana, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu došlo je do porasta vodostaja rijeka jadranskog sliva.

  Najveći porast vodostaja zabilježen je na rijekama Krupi (Karaotok), Trebižatu i Buni, na kojima su na snazi redovne mjere obrane od poplava.

  Trenutačna situacija na terenu je stabilna i ne ugrožava stanovništvo, stambene i gospodarske objekte, a pripadnici Civilne zaštite su na terenu, kontinuirano prate vodostaje i obilaze priobalni pojas i nasipe.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × 9 = seventy two