Šatorovići: Problem sa vodosnabdijevanjem, stanovnici frustrirani

  Najavili proteste ispred Javnog preduzeća "Komunalno Brčko", ukoliko se problem sa vodosnabdijevanjem ne otkloni što prije.

  'U ovom trenutku ne možemo precizno reći kada će stanovnici dobiti vodu' [Arhiva]

  Stanovnici Šatorovića izrazili su frustriranost zbog, kako kažu, “manjka vode” u ovoj brčanskoj mjesnoj zajednici, te najavili proteste ispred Javnog preduzeća “Komunalno Brčko”, ukoliko se problem sa vodosnabdijevanjem ne otkloni što prije.

  Navode kako im je voda “zavrnuta”, a da susjedne mjesne zajednice Zovik, Štrepci, Boće i Palanka imaju vodu.

  Otisak je zatražio odgovor Javnog preduzeća na ovu situaciju:

  • JP “Komunalno Brčko” je u petak, 24.11.2017. godine, a odmah po ustanovljenju situacije, informisalo kupce i korisnike vodovodne mreže koji se snabdijevaju sa izvorišta Islamovac da je došlo do kvara na pumpi u bunaru B5 kapaciteta 22 l/s koji vodom snabdijeva stanovnike sela: Štrepci, Palanka, Brka, Boće, Boderište, Gornji i Donji Zovik i Šatorovići, kao i da će otklanjanje kvara trajati nekoliko dana.

  Na ovom lokalitetu aktivan je još jedan bunar B3, sa kapacitetom od 12 l/s, što je nedovoljno da se na odgovarajući način snabdiju svi korisnici mreže, te smo apelovali na stanovnike da narednih dana racionalno troše vodu.

  Vodni objekat B3 distribuira u mrežu skoro duplo manju količinu vode nego B5, te stanovništvo koje je na višim kotama ima slabiji dotok vode, a kada moramo da punimo rezervoar, kao što je slučaj danas u toku dana, onda niko od stanovnika ne dobija vodu.

  Kvar je u ovom trenutku obimniji nego što se pretpostavilo na početku, te će se morati izvršiti kompletna zamjena pumpe, a ovaj postupak je usporen zbog procesa javnih nabavki.

  Da bismo stanovnicima olakšali ovaj period bez urednog vodosnabdijevanja, šaljemo cisternu u ugrožena sela, a pozvali smo i predstavnike mjesnih zajednica da putem besplatne info linije 0800 505 07 daju prijedlog u koje vrijeme i na kojoj lokaciji da cisterna bude stacionirana u selima.

  Ni korisnicima mreže ni Javnom preduzeću nije u interesu da vode nema, te razumijemo reakcije stanovnika, no odgovorno tvrdimo da nema namjernog ni ciljanog zavrtanja vode, kao i da činimo sve što možemo da kvar otklonimo.

  Ipak, u ovom trenutku ne možemo precizno reći kada će stanovnici dobiti vodu, tj. koliko će još dana potrajati rješavanje ovog problema.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × nine = 90